All rights reserved

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фразата All rights reserved на DVD

All rights reserved (на български: Всички права запазени) е формалност за авторски права, която посочва, че носителят на авторските права запазва или притежава за своя собствена употреба всички права, предоставени от закона за авторското право. Възникнала в Конвенцията от 1910 г. в Буенос Айрес, тя вече няма правен ефект във всяка юрисдикция. Въпреки това, все още се използва от много притежатели на авторски права.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Фразата произхожда от Конвенцията в Буенос Айрес от 1910 г. Член 3 от Конвенцията предоставя авторско право във всички държави, подписали договора, регистриран в която и да е страна, като декларация, „която посочва запазването на правото на собственост“ в работата. Фразата All rights reserved не е посочена в текста, но отговаря на това изискване.

Други договори за авторско право не изискват тази формалност. Например, през 1952 г. Световната конвенция за авторското право (СКАП) приема символа „©“ като показател за защита.[1] (Символът е въведен в САЩ с изменение от 1954 г. на Закона за авторското право от 1909 г.[2]) Бернската конвенция отхвърля всички формалности в член 4 от преразглеждането от 1908 г.,[3] така че авторите се опитват да защитят произведенията си в страни, които са подписали Бернската конвенция, като също не са задължени да използват формулировката All rights reserved. Въпреки това, тъй като не всички поддръжници на Буенос Айрес са членове на Бернската или на СКАП, издател в Буенос Айрес, опитващ се да защити произведение в най-голям брой страни между 1910 г. 1952 г., би използвал както фразата All rights reserved, така и символът за авторски права.

Отживелица[редактиране | редактиране на кода]

Изискването за добавяне на известието All rights reserved по същество остарява на 23 август 2000 г., когато Никарагуа става последният член на Конвенцията от Буенос Айрес, който подписва и Бернската конвенция. От тази дата всяка страна, която е била член на Конвенцията от Буенос Айрес (който е единственият договор за авторски права, изискващ това известие да бъде използвано), също е член на Бернската, което изисква защита да бъде предоставена без никаква форма на известие за авторско право.[4]

Фразата продължава да служи като удобна условност, широко използвана от художници, писатели и създатели на съдържание, за да се предотврати двусмислието и да се изясни ясно предупреждението, че тяхното съдържание не може да бъде копирано свободно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. International Copyright // U.S. Copyright Office, ноември 2009. Архивиран от оригинала на 2014-07-04. Посетен на 17 май 2014.
  2. Copyright Law Revision: Study 7: Notice of Copyright. Washington, D.C., United States Government Printing Office, 1960.
  3. Copyright Registrations and Formalities // World Intellectual Property Organization. Посетен на 17 май 2014.
  4. Schwabach, Aaron. Internet and the Law: Technology, Society, and Compromises. ABC-CLIO, Jan 15, 2014. ISBN 9781610693509. OCLC 879423922. с. 149. Посетен на 23 април 2015.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата All rights reserved в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​