Allgemeines Landrecht

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Allgemeine Landrecht)
Направо към: навигация, търсене

Allgemeines Landrecht е пруска кодификация от 1794 г., която представлява първият модерен опит за компилиране в един нормативен акт на гражданското, наказателното и публичното право.

Представлява патерналистичен опит да бъдат обхванати всички възможни житейски казуси от времето на Фридрих Велики и Фридрих Вилхелм II, обединявайки цялостната регламентация на пруското материално законодателство в един кодекс с 17 хиляди параграфа. Кодификацията е дело от юристите Шварец и Клайн, и е осъществена под егидата на великия канцлер Йохан Хайнрих фон Кармер. Разпоредбите на кодекса забраняват на съда да тълкува закона под страх от наказателна отговорност, като при неяснота съдията е трябвало да отправи питане към имперския министър на правосъдието на Кралство Прусия.

Кодексът дава предимство, легитимирайки нормите на местното обичайно право, за сметка на институтите на римското право. Пруският кодекс не издържа теста на времето и като цяло не успява да оправдае възлаганите му надежди, т.к. утежнената му конструкция не е в състояние да обслужва нуждите на юридическата практика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]