Американски предприемачески институт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от American Enterprise Institute)
Американски предприемачески институт
Типмозъчен тръст за обществена политика
Основаване1938 г.
СедалищеВашингтон, САЩ
Годишни приходи75,067 млн. щ.д. (2017 г.)
Уебсайтwww.aei.org
Американски предприемачески институт в Общомедия

Американският предприемачески институт за изследване на публичната политика (на английски: American Enterprise Institute for Public Policy Research), накратко Американски предприемачески институт (American Enterprise Institute, AEI) е десноцентриски изследователски институт със седалище във Вашингтон, който се представя като фабрика за идеи (think tank).

Независимата организация с нестопанска цел се финансира от дарения на физически лица, предприятия и фондации. Институтът поддържа над 50 постоянни сътрудници, наричани Fellows, основно известни икономисти, юристи и политолози. На тях се приписва, че имат решаващо значение особено за външната политика на САЩ.

Публикациите на Американския предприемачески институт покриват голям спектър от теми, като всяка година се изготвят множество книги, статии и доклади, собствено политическо списание („The American Enterprise“), организират се много мероприятия. Ключови теми за АПИ са небюрократичната и обърната към гражданите държава, свободното предприемачество, ограничаване на регулацията на пазара, националната отбрана, силна външна политика и защита на културните ценности.

История[редактиране | редактиране на кода]

Американският предприемачески институт е основан през 1943 г. от Люис Браун (Lewis H. Brown) с цел възпрепятстване на вмешателството на държавата в икономиката в хода на Втората световна война. Основателят – антикомунист и милитарист, противопоставя идеята за либералния пазар на битуващите идеи за прераздаване на картите (New Deal).

По времето на Никсън и Форд институтът се политизира, присъединявайки се към неоконсервативното движение. AEI се развива по това време като една от водещите фабрики за идеи (аналитични центрове). През 1970-те с института си сътрудничат стратези на неоконсерватизма, предимно Ървин Кристъл (Irving Kristol) и Ричард Пърл (Richard Perle). Председател на института става Кристофър де Мът (Christopher deMuths), бивш личен асистент на републиканския президент Никсън и съветник на Рейгън.

При управлението на Джордж Уокър Буш членове на Американския предприемачески институт се считат за „архитекти“ на военната външна политика на САЩ, особено на Война войната в Ирак.

На 17 май 2006 г. швейцарско онлайн издание съобщава, че Аян Хирси Али, защитничка на правата на жените и критичка на исляма, ще се премести да живее в САЩ и да работи за AEI.[1]

На 2 февруари 2007 американския ежедневник „Дъ Гардиън“ твърди, че AEI издирва учени, които да опровергаят доклада на ООН за климата, които щели да бъдат възнаградени със 10 000 щатски долара.[2]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата American Enterprise Institute в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​