Among Us

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Among Us
Информация
ПроизводителInnerSloth
ИздателInnerSloth
РазпространителInnerSloth
Издадена на15 юни 2018 г.
Режим на играгрупова игра
ПлатформаAndroid
iOS
Microsoft Windows
Nintendo Switch
Xbox One
Xbox Series X/S
ЕнджинUnity
УебсайтgameAmongUs
Among Us в Общомедия

Among Us е мултиплейър онлайн игра, разработена и публикувана от американското студио за игри „InnerSloth“. Пусната е на 15 юни 2018 г. Играта е на космическа тематика, в която играчите поемат по една от две роли – екипажи и самозванци.

Целта на екипажите е да идентифицират самозванците, да ги елиминират и да изпълняват задачи около картата; целта на самозванците е тайно да саботира и убие екипажите, преди да изпълнят всичките си задачи. Чрез мажоритарно гласуване играчите, за които се смята, че са самозванци, могат да бъдат отстранени от играта. Ако всички самозванци бъдат елиминирани или всички задачи са изпълнени, екипажите печелят; ако има еднакъв брой самозванци и екипажи или ако критичен саботаж остане неразрешен, самозванците печелят. Механиката на играта много напомня традиционно известната „Мафия“ и „Върколаци“.

Играта е пусната още през 2018 г., но основна популярност печели през пролетта и лятото на 2020 г., когато много известни стриймъри на Twitch и YouTube започват да я играят. В отговор на популярността на играта през август 2020 г. е обявено продължение „Among us 2“. Месец по-късно през септември обаче планираното продължение е отменено, тъй като вместо това екипът насочва вниманието си към подобряване на оригиналната игра.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]