Amphiptera pacifica

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Amphiptera pacifica
Класификация
вид:Amphiptera pacifica
Научно наименование
Amphiptera pacifica в Общомедия
[ редактиране ]

Amhiptera pacifica (в други езици се среща и като „китът на Джилиоли“) е предполагаем вид кит, наблюдаван от Енрико Хилиър Джилиоли. Описано е, че има две гръбни перки. Видът не е признат от научната общност като цяло.

Съобщения за наблюдение[редактиране | редактиране на кода]

Джилиоли твърди, че на 4 септември 1867 г., плавайки на кораба Magenta, на около 1200 мили от бреговете на Чили, е видял вид кит, който не могъл да разпознае. Намирал се е много близо до кораба и е било възможно да бъде наблюдаван около петнадесет минути, оставяйки Джилиоли да направи много подробни наблюдения. Китът е много подобен на финвал с дължина не повече от 18 м, с удължено тяло, но най-забележимата разлика е наличието на две големи гръбни перки на около 6,5 фута (2 м) една от друга. Нито един известен кит няма двойни гръбни перки; финвалът има само една перка, а другите китове нямат нито една. Други необичайни характеристики включват наличието на две сърповидни перки и липсата на долни канали на гърлото, характерни за финваловете.

Друго съобщение за подобен кит с приблизително същия размер е записано от рибарската лодка Lily на шотландското крайбрежие на Абърдийншър през следващата година.[1] През 1983 г. между Корсика и френската територия френският зоолог Жак Мегре забелязва подобно същество.

Съществуване[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че съществуването на вида не е доказано, той е получил "класификация" от Джилиоли. Въпреки това учените вероятно биха го класифицирали в Ивичести китове, големи беззъби китове.

Китът може да е генетична мутация, подобна на хората, родени с полидактилия. Друг криптид с две гръбни перки е митичният делфин носорог. Предвид предполагаемия му размер (18 м) и характеристики (приликата с финвал), е изключително малко вероятно такъв вид да не е бил улавян (и докладван) от съвременни търговски китоловци. Ако животните съществуват, вероятно е по-скоро неформиран индивид, отколкото нов вид.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Eberhart, George M. (2002) Mysterious Creatures: N-Z. ABC-CLIO.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Amphiptera pacifica в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​