Android

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Android
Android logo 2.svg
Android 4.4 with stock launcher.png
Android 4.4 KitKat home screen
Информация
Компания / Разработчик Google
Последна стабилна версия 5.1.1 Lollipop
Вид ОС Unix подобна
Ядро Модифицирано Linux ядро
Архитектури x86, ARM, MIPS
Лиценз Смесен
Уебсайт android.com
Android в Общомедия

Android (транскрипция: Андроид) е операционна система на Google Inc. за мобилни устройства . Тя е създадена, поддържана и развивана първоначално от Android Inc., която е купена от Google Inc. през 2005 [1].

Пускането ѝ на пазара на 5 ноември 2007 г. е съпроводено с основаването на Open Handset Alliance – консорциум от хардуерни, софтуерни и телекомуникационни компании за развиването на отворени стандарти при мобилните устройства. Google пуска фронтенд кода под свободен лиценз.

Операционната система Android използва в основата си модифицирана версия на ядрото на Linux.

За развитието на Android се грижат голям брой софтуерни разработчици, които създават така наречените „apps“ – малки приложения, които разширяват функционалността на системата. Приложенията могат да бъдат сваляни от различни сайтове в Интернет или от големи онлайн магазини като Android Market (впоследствие преименуван на Google Play) – магазинът на Google. По данни към януари 2011 г. за Android има над 200 000 приложения.[2] Приложенията се пишат предимно на Java, Python или Ruby.

За последното тримесечие на 2010 г. Android е определена като най-продаваната платформа за смартфони в света. [3] 52,5% от всички продадени за третото тримесечие на 2011 г. смартфони са с Android. [4]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Системна архитектура на Андроид
Samsung Galaxy Note

Основата на Android е ядрото на Linux (версия 2.6). То е отговорно за управлението на паметта и процесите, както и за мрежовите връзки. Тук са разположени и драйвърите.

Директно над ядрото се намира т. нар. Runtime Environment. Тя съдържа най-важните библиотеки по време на изпълнение и най-важната функционалност на езика Java. Тук се съдържа и виртуалната машина Dalvik Virtual Machine (DVM). Тя се различава от класическите виртуални машини на Java (Java Virtual Machine, JVM) по това, че е оптимизирана за мобилни уреди с малко памет. Оптимизацията позволява и едновременното изпълнение на няколко виртуални машини на същия уред.

Android съдържа няколко библиотеки на C/C++:

 • Surface Manager (управлява достъпа до дисплея)
 • OpenGL ES (приложно-програмен интерфейс за 3D компютърна графика), SGL (приложно-програмен интерфейс за 2D компютърна графика)
 • Media Framework (управление на мултимедийно съдържание, на основата на OpenCORE, поддържа формати като MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG PNG и др.)
 • FreeType (библиотека за рендъринг на пикселни и векторни шрифтове)
 • SSL (криптиране)
 • SQLite (бази данни)
 • WebKit (рендъринг на HTML)
 • Libc (версия на стандартната C-библиотека за Android)

Приложният фреймуърк (Application Framework) ползва библиотеките на C/C++ и предлага стандартизиран приложно-програмен интерфейс за програмистите на приложения.

Android се доставя с няколко приложения, сред които са комуникационните приложения за телефониране, електронна поща, SMS и браузър, както и Google Maps, календар и приложение за управление на контактите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. ((en)) Elgin, Ben (7 август 2005). „Google Buys Android for Its Mobile Arsenal“. Bloomberg Businessweek. Bloomberg. „In what could be a key move in its nascent wireless strategy, Google (GOOG) has quietly acquired startup Android, Inc., ...“
 2. Google Inc. (NASDAQ:GOOG) Android Has 200,000 Apps
 3. Canalys: За пръв път Android повежда при мобилните ОС
 4. Всеки втори смартфон вече работи с Android. // Посетен на 15 ноември 2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]