BIOS

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

BIOS означава Basic Input/Output System (основна вход/изход система). Терминът е неправилно познат като Built-in Operating System. BIOS-ът е малък програмен код, който се стартира с включването на компютъра и се намира в чип, разположен на дънната платка. Грижи се за много от хардуерните устройства като монитор, хард диск, флопи, DVD/CD устройство. Той също намира и стартира операционната система на компютъра. Съдържа част от данните, необходими за конфигурирането на хардуера.

BIOS-а също може да се настрои така, че да не стартира операционна система, преди да се напише парола, както и да сложи парола, с която да ограничи достъпът на лица до настройките си, който при неправилна употреба могат да доведат до срив в системата. Той се грижи за часовника на компютъра и за проверката на хардуера и правилното му функциониране чрез изпълнение на специална програма наречена POST, която проверява какво има свързано към компютъра и дали работи правилно, ако се открие грешка BIOS издава определен сигнал в зависимост от компютъра, на който е стартиран, който спомага за локализирането и отстраняването на проблема. Стандартно сигналите са кратко и малко по-дълго писукане на високоговорителя, като те може да са само кратко, само дълго или смесено писукане, като комбинацията им и броят им определя типът на съответната грешка. BIOS-ът по принцип се намира на ROM памет, но с времето той вече не винаги е на такъв вид памет. Първите BIOS чипове са върху ROM памет, която не позволява презапис на BIOS, с времето навлизат чипове със малко прозорче отгоре, което е закрито и наричано EPROM, позволяващо презапис с цел ъпгрейд на BIOS-ът, като лепенката се маха и чипът се осветява с ултравиолетова светлина, която изтрива записа и позволява нов запис със специално устройство, наречено програматор, докато в повечето днешни компютри BIOS-ът вече рядко се среща върху ROM или EROM, което го прави енергозависим, заради което в компютъра се поставя батерия, която го подържа докато не работи, за да не се изтрие. Тези нови чипове с BIOS се наричат EEPROM и позволяват електронно четене и запис, чрез което чипът може лесно да бъде ъпгрейдван за подобраването му или отстраняване на грешки. BIOS като цяло е най-важният софтуер на един компютър, понеже без него е невъзможно зареждането на която и да е Операционна Система затова при него контролът е много строг относно дефекти в кода.

Потребителски интерфейс[редактиране | редактиране на кода]

Един съвременен BIOS има меню-базиран потребителски интерфейс (UI), достъпни чрез натискане на определен клавиш от клавиатурата, когато компютърът се стартира. В BIOS UI, потребителят може да:

  • конфигурира хардуер
  • наглася часовник
  • активира/деактивира системни компоненти
  • изберете кои устройства са потенциални зареждащи устройства
  • да задава различни пароли за защита