BYOD

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Донеси своето устройство или на английски известно като BYOD (Bring Your Own Device, също и вариантите bring your own technology (BYOT), bring your own phone (BYOP), и bring your own PC (BYOPC) или донеси своя технология, донеси своя телефон, донеси своето PC) e вътрешна фирмена политика, която позволява на работещите да носят свои устройства като лаптопи, таблети и смартфони на работа и да ползват тези устройства за достъп до вътрешна фирмена информация, програми, приложения и т.н. [1] Терминът е също така използван, за да опише практиката, при която обучаващи се или студенти носят своите устройства по време на курсове и лекции[2]. Обикновено се приема, че компаниите които приемат тази практика са по-гъвкави.

В интернет са разпространени и шеги с практиката, като обикновено това са изображения от университетски лекции, на които студентите са си донесли котлон и тиган за палачинки, тостер за гофрети и дори котка.

BYOD старегия в образованието.[редактиране | редактиране на кода]

Един от примерите за интегриране  на смесеното обучение е именно стратегията BYOD (Bring Your Own Device – Донеси своето собствено устройство) представлява по същество включването и ефективното използване на всички преносими (вкл. handheld devices) устройства, собственост на обучаемия, в процеса на обучение. За целта се създава определена организация на учебния процес, позволяваща, чрез използването на нарочен специализиран софтуер обучаемия да извършва определени дейност в група или самостоятелно за постигането на образователни задачи. Предимствата на BYOD стратегията могат да бъдат разкрити основно чрез анализа на няколко фактора, имащи отношение към ефективността на образователния процес, а именно – финансови ресурси, мотивация за обучение и достъпност на учебните средства и материали.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) BYOD, pcworld
  2. ((en)) Bring Your Own Technology (BYOT) Архив на оригинала от 2012-08-02 в Wayback Machine., maleehome.com
  3. Петров, Петър. Приложение на „BYOD“ стратегия в процеса на обучение. // ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛЯ И СТУДЕНТА В УСЛОВИЯТА НА УНИВЕРСИТЕТСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ: ТЕОРИИ, ТЕХНОЛОГИИ, УПРАВЛЕНИЕ. September, 2019.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bring your own device“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.