Bhanja virus

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Bhanja virus
Класификация
група: Група V ((-)ssRNA)
разред: Unassigned
семейство: Bunyaviridae
род: 'Phlebovirus'
вид: Bhanja virus
Научно наименование
Уикивидове Bhanja virus

Bhanja virus е арбовирус от род Phlebovirus. За първи път е открит в кърлеж от вида Haemaphysalis intermedia взет от тялото на парализирана коза в Банджанагар, Индия през 1954 г[1]. За първи път при човек вирусът е открит през 1974 г. когато Чалз Калишър при работа с вируса се заразява с него[2]. За негов късмет контактът му с вируса е довел само до леки болки в мускулите и ставите, умерено главоболие, лека фотофобия. Bhanja virus е представител на семейство Bunyaviridae [1].

Вектори[редактиране | редактиране на кода]

Преносители на вируса в природата са кърлежи основно представители от род Dermacentor и Haemaphysalis. Преносители са и някои представители от Ixodidae. Не е известно пренасяне на вируса от човек на човек[1].

Гостоприемници[редактиране | редактиране на кода]

Вирусът е открит при различни видове гръбначни животни. Това са основно овце, кози, говеда, както и африканските четирипръст таралеж и ивичеста катерица. Известно е, че е патогенен и за дребни бозайници, както и човек и особено деца[3].

Клинични признаци[редактиране | редактиране на кода]

Вирусът Bhanja предизвиква състояние на треска при хората и фотофобия, повръщане, менингоенцефалит, както и слаба или частична парализа[1].

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Лечението зависи от тежестта на симптомите. Поради факта че вирусните инфекции не се повлияват от антибиотици, лечението е свързано главно с цел намаляване на признаците и симптомите. За тази цел основно се прилага парацетамол[2].

Предпазване[редактиране | редактиране на кода]

Предпазването от вируса е в пряка връзка от предпазването от контакти с кърлежи. Необходимо е вземане на мерки, които да възпрепятстват кърлежите да постигнат до гостоприемника и да го ухапят[4].

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Освен природна огнищност вирусът има и специфично разпространение. Изолиран е в югоизточна Европа, включително в Италия, Хърватия, България, Румъния, източна Словакия. В Азия е установен в Индия, Киргистан, Казахстан, Азербайджан, Армения. В Африка е характерен за страни като Сенегал, Гвинея, Нигерия, Камерун, ЦАР, Кения, Сомалия. Възможно е миграцията на птиците да оказва роля в разпространението на вируса[5].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Zdenek Hubálek, „Biogeography of Tick-Borne Bhanja Virus (Bunyaviridae) in Europe,“ Interdisciplinary Perspectives on Infectious Diseases, vol. 2009, Article ID 372691, 11 pages, 2009. doi:10.1155/2009/372691
  2. а б Goodpasture, Hewitt C., and Charles H. Calisher. „Human Infection with Bhanja Virus.“ Human Infection with Bhanja Virus. The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, n.d. Web. 24 юли 2014.
  3. Mehlhorn, Heinz, ed. Arthropods as Vectors of Emerging Disease. N.p.: Springer, n.d. (Viral Disease Link). Heinrich Hein University. Web. 24 юли 2014.
  4. „N. Bhanja Virus.“ Regional Disease Vector Ecology Profile: Central Europe. Washington, D.C.: DIANE, 2001. N. pag. Web.
  5. Bhanja Virus Infection in Hedgehogs and Bears (Viral Disease Link). // wildpro.twycrosszoo.org. Посетен на 25 юли 2014.