Biologia Centrali-Americana

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рисунки на различни сечковци в енциклопедията

Biologia Centrali-Americana е монументала енциклопедия по естествознание на Мексико и Централна Америка, издадена в периода 1879 – 1915 и написана от водещи учени под редакцията на Фредерик Дюкейн Годман и Осбърт Салвин. Енциклопедията е на английски език и е разделена на 63 тома, описващи 50 263 вида организми, от които 19 263 нови за науката.[1][2] Съдържа 1677 литографии (повече от 900 от които цветни), изобразяващи 18 587 обекта.[2][1] Освен ботанически и зоологически знания, енциклопедията включва и няколко тома, посветени на археологията. Днес всичките томове са дигитализирани и достъпни свободно благодарение на Смитсоновия институт.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Разпределението на томовете е следното: 1 том въведение, 51 тома зоология, 5 тома ботаника и 6 тома археология.

Значимост днес[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че е завършена преди повече от век, енциклопедията продължава да бъде важен източник на информация и днес. Тя дава детайлен поглед върху флората и фауната разпространени в Централна Америка по онова време. Тази информация, съчетана със съвременни изследвания, позволява да се проследи развитието на организмите през времето – как са се изменили ареалите им и кои видове са изчезнали.

Тъй като систематиката на организмите е претърпяла значително развитие в последното столетие, много от таксономичните названия използвани в енциклопедията са променили своя статус до днес (преименувани, синонимизирани и т.н.). Затова, за да се улесни боравенето с енциклопедията, са създадени множество корелативни списъци на видовете – показващи съвременното утвърдено име и съответстващото му от енциклопедията.

Списък на корелативни списъци за различни организмови групи:

Дигитализация[редактиране | редактиране на кода]

Енциклопедията е дигитализирана напълно от Смитсоновия институт като серия от растерни изображения. Процесът на дигитализация обаче продължава с OCR и маркиране на текста чрез XML, за да бъде съдържанието по-добре структурирано и достъпно за текстово търсене. Целите, които си поставя институтът, се разрастват и се започва проектът INOTAXA, който има за цел да направи достъпни на едно място таксономични данни и от множество други източници, освен от Biologia Centrali-Americana.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Godman, Frederick. Biologia Centrali-Americana – Introductory Volume. London, 1915. с. 85 – 86.
  2. а б Godman, Frederick, Salvin, Osbert. Biologia Centrali-Americana (Prospectus). London, 1918.
  3. About the Project // 22 октомври 2015. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]