Бразука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Brazuca)

Адидас Бразука или Бразука (на португалски: Adidas Brazuca) е официалната топка на Световното първенство по футбол през 2014 г. Създадена е от компанията „Адидас“.

Адидас Бразука по време на мача от Световното първенство Бразилия – Колумбия

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Името на топката е обявено на 2 септември 2012 г. То е избрано чрез гласуване, в което са взели участие милиони бразилци. Предложенията са три: Бразука (печели 77,8% от гласовете), Карнавалеска (печели 14,6% от гласовете) и Боса Нова (печели 7,6% от гласовете). За първи път в историята на световните първенства името на топката е избрано от феновете.

Строеж[редактиране | редактиране на кода]

Вътрешността на топката е близка до Адидас Танго 12 (топката на Евро 2012): камера от естествен каучук, плат и многопластова добавка от синтетична пяна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Adidas Brazuca в Уикипедия на азербайджански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​