Burning of the Midnight Lamp

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Burning of the Midnight Lamp
песен на The Jimi Hendrix Experience от албума Electric Ladyland
Записанaюли 1967 г.
Издаденa19 август 1967 г.
Стилпсихеделичен рок
Времетраене3:39
Музикален издателMCA
КомпозиторДжими Хендрикс
Автор на текстаДжими Хендрикс
ПродуцентЧаз Чандлър
Езиканглийски

Burning of the Midnight Lamp е песен на The Jimi Hendrix Experience издадена като сингъл през 1967 година и по-късно включена в албума Electric Ladyland от 1968 година. Песента е една от първите, в които Джими Хендрикс показва умения за ефекта уа уа.

Песента включва и клавесин, инструмент на който Хендрикс свири без да има опит. Идеята за песента се ражда по време на полет от Ню Йорк за Лос Анджелис, когато Хендрикс решава да опише проблемите в отношенията с приятелката си Кати Етчингъм. Записана през юли 1967 година Burning of the Midnight Lamp е първата песен от всички включени в албума Electric Ladyland. Ефектът на мандолината е получен след ускорено просвирване на две китарни части записани от Хендрикс. „Ангелския“ хор включва гласовете на Сиси Хюстън и The Sweet Inspirations.

За песента Хендрикс казва: „Това е песен, с която истински се гордея. Някои хора казват, че е най-лошата ни песен, която някога сме правили. Аз мисля че е най-добрата. Въпреки че технически не е добра и звукът е неясен, и текста е едва доловим, това е песента, която наистина ще слушате отново и отново. Не мога да свиря нито на пиано, нито на клавесин, но смятам че успях да извлека нужните звуци. Това беше началото.“