Commonwealth Boomerang

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Commonwealth Boomerang
Описание
Тип изтребител
Производител Комънуелт Еъркрафт Корпорейшън
Произведен 1942—1945
Произведени бройки 250
Първи полет 29 май 1942
Използван от КВВС на Австралия
В експлоатация от 1943
В експлоатация до 1945
Състояние изведен от експлоатация
Commonwealth Boomerang в Общомедия

Commonwealth Boomerang (трансл. Комънуелт Бумеранг) е първият изтребител, проектиран и произведен в Австралия.[1] Бумеранг влиза в употреба през 1943 година и се използва от австралийските ВВС до края на войната.

След нападението над Пърл Харбър на 7 декември 1941 и последвалите на следващия ден нападения на японската армия срещу Сиам и Малая, австралийското ръководство осъзнава, че страната не притежава почти никакъв потенциал да отблъсне мащабно японско нападение. Дотогава страната е изцяло зависима от внос на самолети от други страни (най-вече Великобритания). Основаната през 1936 година компания Комънуелт Еъркрафт Корпорейшън започва работа по нов изтребител, който да въоръжи военновъздушните сили, докато по-добри изтребители не станат достъпни.

Поставената задача обаче е трудна, имайки предвид липсата на опит на Австралия в изработката на подобни самолети. За двигател на изтребителя конструкторите се спират на Pratt & Whitney R-1830, който вече се произвежда по лиценз в Сидни. Фюзелажът е базиран на Commonwealth Wirraway, друг австралийски самолет, използван за учебни цели. Предвиденото въоръжение се състои от четири 7,7-милиметрови картечници М1919 Браунинг (.303 калибър по имперската номенклатура) и две 20-милиметрови автоматични оръдия. Тъй като Австралия няма опит и в производството на такива оръдия, конструкцията им е усвоена от разработката на британското оръдие Испано-Суиса, внесено от Близкия изток от австралийски пилот като сувенир.

Конструкцията на самолета е изчистена и достига до производствена фаза за удивително кратко време. В края на 1942 г. първите бройки в експлоатация вече са факт. До края на войната самолетът влиза в употреба в кампаниите на Соломоновите острови и Борнео, представяйки се достойно както срещу японските А6М „Зеро“, така и при нападения срещу наземни цели. Произведен е в общо пет варианта и е изтеглен от употреба през 1945 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ethell, Jeffrey L.. World War II Aircraft. HarperCollins Publishers, 1995. ISBN 0004722809. с. 50,51.
Portal:Commonwealth Boomerang
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация