Диджей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от DJ)
DJ performing with Danny Brown 2014.jpg

Диджей[1] (на английски: DJ) съкращение от диско жокей (на английски: disc jockey), е човек, който избира и пуска музика – най-често клубна, поп или диско, за пред публика. Другото наименование е дисководещ[2], което произлиза от водещ на музикална програма в дискотека.

Видове диджеи[редактиране | редактиране на кода]

Поп диджеи[редактиране | редактиране на кода]

За този вид музика от диджея не се очаква особена техника при пускането на музиката. Задачите на диджея се свеждат до това, да усети настроението на публиката и да сменя отделните тракове без прекъсване.

Диджей тим[редактиране | редактиране на кода]

При този начин на пускане на музиката двама, трима или по-рядко четирима диджеи се сменят и взаимно се подкрепят. През 1993 г. в България в зала Христо Ботев, гр. София се провежда първият DMC шампионат, които е спечелен от отбора Tall, Fat & Small, съставен от диджеите Steven, Efi B и DJ Happy Fine.

Диджеи на специални стилове[редактиране | редактиране на кода]

Диджей миксира музика от винили

Диджеи, които пускат специфични стилове музика, има при техно, хаус, гоа, хипхоп и др. стилове. При този вид диджеите са често и продуценти и композитори на музика и пускат собствени продукции. При миксисрането на парчетата се използват най-често два грамофона с директно задвижване и мискер с кросфадер и многоканален еквалайзер. През последните години полулярност придобиха дигитални системи за пускане на музика от MP3-файлове като Rane Serato Sratch, Traktor Sratch и Final Scratch. При тези системи грамофоните деградират до обикновени джойстикове, които управляват позицията на музикалния файл, който се просвирва от компютърен софуер. С появата на бързи компютри и многоканални саундкарти този начин вече почти по нищо не отстъпва на класическия начин на пускане от винилови плочи.

През 1979 г. на Каваците се провежда първият официален национален конкурс за дисководещи в България, който е спечелен от Никола Райчев.

Радиодиджеи[редактиране | редактиране на кода]

Радиодиджеи пускат музика и паралелно модерират радиопредавания. Първи радио диджеи се появяват в Америка в началото на века, където добавят към говора по предаванията си и музика от грамофонни плочи от шеллак, през 1906 за първи път при коледни радио предавания по източното крайбрежие. За първи радио диджей се смята Elman B. Meyers от Ню Йорк (1911), като първа звезда на новото изкуство Martin Block (около 1935) Легендарният диджей от ерата на рокеднрола Alan Freed (около 1951) помага за бума на рокеднрола. След появата на първите LP – плочи винилите се превръщат в креативен инструмент не само за просвирване, но и за създаване на нова музика и диджеите се превръщат в митос на поп културата (виж: Джордж Лукас, American Graffiti, 1973). Днес много популярни диджеи са едновременно радио водещи на собствени радио предавания (Sven Väth, Paul van Dyk, Pete Tong и др.)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. диджей в речник на българския език от ИБЕ към БАН.
  2. дисководещ в речник на българския език от ИБЕ към БАН.