DJ Happy Fine

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
DJ Happy Fine
DJ Happy Fine 51.jpg
Информация
Псевдоним Happy Fine
Роден
Стоян Ангелов Стоянов
28 август 1971 г.(1971-08-28)
Стил Disc Jockey
Инструменти Turntables
Активност 1991 – 1997

DJ Happy Fine (на български: Хепи Файн) е български диджей, работил активно в периода 1991 – 1997 г. Истинското му име е Стоян Ангелов Стоянов.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в гр. Велико Търново на 28 август 1971 година. Още от ранна детска възраст той е запленен от магията на музиката, като от седемгодишен започва да свири на китара, но проявява изключителния си музикален талант като диджей, когато навършва 19 години.

Професионален път[редактиране | редактиране на кода]

DJ Happy Fine e придобил уменията сам, като е взаимствал идеи от неговите вдъхновители, които са най-добрите диджеи по това време: MC Kamen, Georgo B и Bobby I. Именно последният е с ключово значение да започне професионално да практикува диджейството. DJ Happy Fine е първият български майстор на скреча. Неговите многобройни участия в цялата страна са еталон за голям професионализъм, енергичност, блестящ музикален микс, съчетан с необикновена фантазия, музициране и артистизъм [1]. Той притежава дарба, съчетана с голям музикален слух за миксиране на музикални произведения. Характерно за него е и забележителната му импровизаторска способност. DJ Happy Fine вдъхновява много момичета и момчета да погледнат с огромен интерес на диджейското изкуство, като за много кратко време се превръща в един от най-популярните и обичани български диджеи.

Работи единствено и само с винилови плочи на грамофони „Technics SL 1210 MK2“. Професионалната му кариера преминава в дискотеките: „Джъмбо“, гр. София, „Полтава“, гр. В. Търново, „Джо“, гр. София, „Ла Страда“, гр. София, „Кампионе“, гр. София, „Орбилукс“, гр. София [2], „Алкатраз“, гр. София, и „Примо“, гр. София [3].

Успехи и награди[редактиране | редактиране на кода]

Обложка на албума „F*ck The CD's The Real DJ's Play Only On Vinyl“

През активната си професионална дейност DJ Happy Fine е спечелил множество конкурси и е носител на редица награди. Той придобива популярност след спечелването на телевизионния конкурс „Треска в събота вечер“, проведен във Велико Търново през 1993 г., с председател на журито DJ Bobby I [4]. Същата година е открит от DJ Steven и получава покана да участва в отбора му на първия DMC шампионат. Така е сформиран отборът „Tall, Fat & Small“, с който DJ Happy Fine спечелва именития конкурс и става шампион на България. През януари 1994 г. българският отбор „Tall, Fat & Small“, в който освен DJ Happy Fine, блестят имената и на диджеите Steven и Evi B, участва в квалификациите на Световното първенство, проведено в клуб „Ministry of Sound“, Лондон [5].

През следващата година DJ Happy Fine, заедно с DJ Fazi, спечелват софийския полуфинал на Националния конкурс. На финала, проведен месец по-късно, двамата диджеи се представят изключително, като програмата им се състои от 76 броя музикални произведения и са сменени 68 грамофонни плочи, но въпреки това остават втори в класирането. На следващия ден печатните издания отразяват конкурса, като изразяват единствено възхищение от финалната програма на Happy Fine и Fazi [6]. През 1996 г. по покана на двамата диджеи се присъединява DJ Rady. Така се сформира отборът „Krancler Team“ [7]. С този отбор DJ Happy Fine става за втори път DMC шампион на България и единственият българин двукратен Шампион на републиката [8] [9].

Лично творчество[редактиране | редактиране на кода]

Обложка на албума „Disco Non Stop Jumbo“

През 1992 г. DJ Happy Fine издава първия си авторски микс „Disco Non Stop Jumbo“, а през 1994 г. втория, озаглавен „F*ck The CD, The Real DJ’s Play Only On Vinyl“, пожънал голям успех. Началото е ударно: в телефонен разговор DJ Happy Fine доказва на момиче със скречове предимството на виниловата 12 инчова плоча пред компактдиска.

В края на своята професионална кариера през 1997 г. DJ Happy Fine представя на многобройните си привърженици предаването „Скреч“ на Българската национална телевизия. Той е автор, продуцент и водещ на предаването, което представлява конкурс за диджеи [10]. То има за цел популяризирането на българските диджеи, като им предоставя възможност за музициране, музикален подбор, микс и разбира се скречове.

Стоян Стоянов (DJ Happy Fine) e един от Учредителите и първи Председател на сдружението „Национална DJ Лига“. Понастоящем той е член на Управителния съвет[11].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

DJ Happy Fine

Източници[редактиране | редактиране на кода]

DJ Happy Fine's Scratches