DOMREP

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мисията на представителя на генералния секретар в Доминиканската република, позната с абревиатурата DOMREP (май 1965 – октомври 1966) има за цел да наблюдава ситуацията и да докладва за нарушения на примирието между двете де факто власти в Доминиканската република. След споразумението за ново правителство, DOMREP бе оттеглена.

Мандат[редактиране | редактиране на кода]

DOMREP е създадена в съответствие с резолюция на Съвета за сигурност 203 от 14 май 1965 година. Неговите функции са да наблюдава ситуацията в Доминиканската република и да докладва на генералния секретар, и чрез него до Съвета за сигурност, за нарушения по прекратяване на огъня, наречен от Съвета или събития, които биха могли да повлияят на поддържането на мира и реда в страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 28 април 1965 г., след падането на правителството и избухването на гражданска война в Доминиканската република, САЩ изпращат войски в страната, за да може, както съветът за сигурност на ООН е бил информиран, за да защити американците там и ги придружи до безопасност. По искане на САЩ, Съвета на Организацията на американските държави (OAS) се срещнаха, за да обмислят ситуацията. На 29 април тя прие резолюция, призоваваща за спиране на огъня. На 23 май, OAS създаде Inter-American мирни сили в Доминиканската република (IAPF). [Като от 26 юни 1965 г., IAPF е съставен от 1700 войници от шест страни от Латинска Америка и 12 400 от Съединените щати.]

Съветът за сигурност на ООН разглежда ситуацията в Доминиканската република по време на няколко заседания през първата половина на май и приема резолюция, в която призовава за стриктно прекратяване на огъня в тази страна. Също така приканва генералния секретар да изпрати свой представител там за целите за докладване до Съвета относно ситуацията.

Съставяне[редактиране | редактиране на кода]

Генералният секретар назначава Хосе Антонио Майобре (Jose Antonio Mayobre), изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Латинска Америка, като негов представител. Заедно със своя военен съветник и малък екип от военни наблюдатели, представителят наблюдава и докладва за развитието в Доминиканската република. Неговите функции са да наблюдава ситуацията там и да докладва на генералния секретар относно нарушаване на прекратяването на огъня, които биха могли да повлияят на поддържането на мира и реда в страната. В тази връзка, той съобщи за подписването на акт на помирение от спорещите фракции, създаването на временно правителство и подготовката за националните избори. Съветът също получи подробни комуникации по време на този период от OAS.

На 1 юни 1996 г., бяха проведени общи избори в Доминиканската република, в резултат на което новият президент бе избран и правителство, ръководено от него бе установено. В писмо до генералния секретар от 13 октомври 1966 г., Доминиканската външен министър изрази благодарността си на страната към Организацията на обединените нации за своето участие във възстановяването на мира и хармонията в Доминиканската република и заяви, че, от гледна точка на неговото правителство, целите на Съвета за сигурност, които са били постигнати, би било препоръчително да се оттегли мисията на ООН. На следващия ден, в последния си доклад по този въпрос, генералният секретар информира Съвета, че той е започнала условията за оттеглянето на Мисията на ООН. Оттеглянето е завършен на 22 октомври 1996 година.

Наблюдения на генералния секретар:

Генералният секретар, в увода към своя годишен доклад за работата на Организацията, който обхваща периода от 16 юни 1964 до о 15 юни 1965 г., разглежда проблемите и характера на ролята на Организацията на обединените нации в ситуацията на Доминиканската република. Той определи задачата на представителите си там като още една мисия на ООН в категорията за мироопазване.

Ситуацията беше необичайно сложна и имаше значителни последици в международен план, по-специално по отношение на едностранното военно участие на САЩ в началния етап и по-късно с ролята на Inter-American Peace. Въпреки че мандатът му е бил временен, ефектът от неговата роля е значителна, тъй като той е играл важна роля в постигането на прекратяване на военните действия на 21 май 1965 г., и е предоставила информация за ситуацията както в Santo Domingo така и във вътрешността на страната.

Неговото присъствие несъмнено е бил умерен фактор в трудна и опасна ситуация, като добави, че това е било за първи път мироопазваща мисия на ООН бе опериран в същата област и се справиха със същите въпроси като операция на регионална организация, в този случай OAS.

Факти и цифри[редактиране | редактиране на кода]

— място: Доминиканската република

— щаб: Santo Domingo

— продължителност: Май 1965 – Октомври 1966

— Представител на генералния секретар: José Antonio Mayobre (Венецуела) Май 1965 – Октомври 1966

— военен съветник: Генерал-майор Indar J. Rikhye (Индия) Май 1965 – Октомври 1966

— сила: 2 военни наблюдатели по всяко едно време

— Сътрудници на военни наблюдатели: Бразилия, Канада и Еквадор

— Смъртни случаи: няма

— финансиране: Метод на финансиране Бюджетни кредити чрез редовния бюджет на ООН разходи 275831 $

Документи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]