De Cive

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
De Cive
Elementorvm philosophiæ sectio tertia de cive
De Cive, 1642
De Cive, 1642
Автор Томас Хобс
Първо издание 1642 г.
Оригинален език староанглийски
Жанр исторически сборник
De Cive в Общомедия

De Cive (буквален превод: За гражданина) е книга на Томас Хобс публикувана през 1642 г. и е считана за една от най-важните му творби.

Тя предхожда класическита му републиканска линия на аргументация по-добре изразена в „Левиатан“. Известната фраза „война на всеки срещу всички“ се появява първо в De Cive.

История[редактиране | редактиране на кода]

De Cive е първата книга от трилогията работи на Хобс на тема човешкото познание, другите 2 произведения са De Corpore (За тялото), издадена през 1655 и De Homine (За човека), издадена през 1658. Заради политическия смут по това време, по специално нестабилността около Гражданската война от 1642 година, Хобс бързо публикува тази работа, която е трябвало да излезе последна, а именно De Cive. Тя съдържа 3 части: „Свобода“, „Власт“ и „Религия“. В първата част Хобс описва човешкото естествено състояние в съответствие с природните закони, във втората разглежда необходимостта от установяване на стабилно правителство. Последната част от основните твърдения са обосновани с теологични аргументи.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

De Cive е завършена през ноември 1641 – преди Английската гражданска война (затова аргументите повторени десетилетие по-късно в Левиатан не могат да се считат за повлияни от войната). Книгата е публикувана на латински през 1642, редактирано издание през 1647. De Cive е преведена на английски под името „Философски разсъждения относно правителството и обществото“ публикува през 1651 г. Джон Оубри твърди, че Хобс сам е превел една част от работата си на английски с успех присъщ на професионален преводач.

Преди това през 1649 има още един превод – на френски език. Произведението е публикувано под заглавието: „Elemens philosophiqves du citoyen. Traicté politiqve, où Les Fondements de la Societé civile sont decouverts“, преведено от Samuel Sorbière.

Сегашното издание на книгата е издадено на латински и английски с автор Х. Уоренбърг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „De Cive“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.