Desert Eagle

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Desert-Eagle-chrome-p1030142.jpg
Desert Eagle-Пустинен орел
Националност Израел
Тип Пистолет
Изобретател
Дата на създаване 1981
Продължителност на обслужване 1981 - досега
Боеприпаси .357 Magnum, .44 Magnum, .50 AE
Действие газово-възвратно, полуавтоматичен
Скорострелност
Начална скорост
Ефективна стрелба
Маса незареден 1,653 кг (.357 Magnum); 1,780 кг (.44 Magnum)
Маса зареден 1,913 кг (.357 Magnum); 2,091 кг (.44 Magnum)
Дължина 269 мм
Цев 152 мм
Вместимост на пълнителя 9 бр (.357 Magnum), 8 бр (.44 Magnum) ; 7 бр (.50 AE)
Мерни прибори
Варианти .357 Magnum, .44 Magnum, .50 AE
Произведени броя
Патента на Desert Eagle

Desert Eagle е пистолет, произвеждан от Израел от 1981 до днес.

Интересното за този пистолет е, че работи на принципа на отвеждане на част от газовете към газово бутало, което презарежда пистолета. Това намалява отката на пистолета и позволява цевта да е неподвижна, което подобрява точността.

В калибър 50АЕ Desert Eagle получава голяма популярност благодарение на филмите. В действителност, заради размерите, отката и капацитета си, този пистолет има ограничено приложение.

Пълнителят побира 7, 8 или 9 патрона. След световното признание на перфектните качества на израелските "Узи" и "Галил" още една система затвърди славата на израелското оръжие - фамилията пистолети "Йерихон" (по-известни у нас като "Джерико"). Полуавтоматичния пистолет от тази фамилия "Пустинен орел" ("Desert eagle") бе произведен първоначално като спортен модел през 1983 г. и веднага впечатли специалистите с качествата си - внушителен вид, изключително здрава конструкция, която леко се справя с проблема за сигурния заден упор при най-мощните патрони. Освен това един от моделите има възможност за бърза смяна на цевта без помощта на инструменти. Монтира се нова цев с дължина 254 или 355 мм и пистолетът става с качества на карабина. Новите цеви имат приспособления за монтиране на оптически мерник.Този пистолет е бил разработен като спортен модел в калибър .357 Magnum, и се произвеждал под името "Eagle". Имал е варианти с цеви 6, 8, 10 и даже 14 дюйма (355 мм), но неговите високи бойни качества предизвикали интерес в израелската армия, където той, въпреки очакванията, така и не попаднал. "Орелът" има необичайна конструкция, в която за презареждане се използва енергията на барутните газове, отведени през канал на цевта, подобно на Автомат Калашников. Това е така, защото типичните механизми на съвременните пистолети не биха могли да издържат дълго време на мощните патрони, които се използват от "Пустинен орел". Заключването на затвора се осъществява чрез въртящ се блок. Цевта е неподвижно закрепена към рамата и има газоотводно отверстие непосредствено пред патронника. То е съединено с канал в рамата, който води напред към дулния срез на цевта и там завива надолу към газова камера с газово бутало. По време на стрелба част от газовете, минават през отверстието и канала, натискат газовото бутало и го избутват назад. Буталото отвежда назад кожуха, който завърта затвора и го отключва от цевта, а след това го избутва назад, като едновременно се извлича изстреляната гилза. Възвратната пружина, разположена под цевта, връща кожуха в предно положение, при което затвора вкарва следващия патрон в патронника и, завъртайки се, заключва цевта. Пистолетът има неавтоматичен предпазител, блокиращ ударника и разделящ спусъка с ударния механизъм. Така той има два лоста на предпазителя, разположени на двете страни на затвора, което е удобство при ползване и с лява и с дясна ръка. Пистолетът обикновено се произвежда с нерегулируеми мерни прибори, но може да се поставят и регулируеми. На планката на кожуха-затвор има полета за монтиране на оптичен или колиматорен прицел, което пък е много полезно за моделите с 14-инчова дължина на цевта и където ефективната далечина на стрелбата е над 300 м. Една от конструктивните особености на пистолета е възможността да използва мощни патрони от серията Magnum.

"Пустинен орел" е изпълнен от висококачествена стомана и притежава висока точност на стрелбата. Нарезите на цевта му са уникални и ѝ осигуряват по-дълъг живот. Центърът на тежестта на пистолета е изместен напред, за да се намали откатът. Спусковата скоба е оформена за близък бой. Предпазителят позволява носенето на пистолета с патрон в цевта, пълнителят е с увеличен капацитет. Пистолетът може да води огън на единична или на полуавтоматична стрелба.

"Пустинен орел" се използва главно за спортна стрелба, лов и самоотбрана. Полицаите не го харесват заради твърде големите му размери и тегло, а така също и заради малкия капацитет на пълнителя - от 7 до 9 патрона. Освен това голямата му пробивна сила го прави опасен не само за този, който трябва да бъде задържан, но и за този, който стои зад него, дори и на значително разстояние. Куршумът с лекота преминава през целта и може да порази и друга нежелателна цел. По същите причини пистолетът не е популярен и сред специалните сили.

Според информационните източници след 1996 г. "Пустинен орел" се произвежда само в САЩ. И независимо от високата му цена - между 789 и 1249 долара в зависимост от модела, той се радва на голям интерес.