EJB контейнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

EJB контейнер е софтуер, който се изпълнява на сървър с платформата Java EE и управлява т. нар. Enterprise Java Beans (EJB, сесийни бийнове). Контейнерът се грижи за персистирането на състоянията и наличието на EJB компоненти за всеки оторизиран клиент. Задачите, които трябва да изпълнява един EJB контейнер са дефинирани в спецификацията на EJB на Сън.

EJB контейнерът работи като свързващо звено между клиент и сървър, затова се счита за мидълуер. Клиентът приема входните данни на потребителя и ги праща на EJB контейнера. Там те биват преработени до подходяща форма от сесийните бийнове и резултатът бива върнат на клиента, който го представя на потребителя. Предимството на това решение е в това, че клиентът може да бъде сменен без да трябва да бъде променяна логиката на приложението.

В практиката много често се срещат потребителски интерфейси в уеб или в интранет (понякога и клиенти на Java Swing), които комуникират със същия EJB контейнер. По този начин свързващото звено бива развито един-единствен път. От друга страна е възможна смяната на зависещи системи като база данни да бъдат сменени без да се налага промяната на клиентите.

EJB контейнерите обикновено не са самостоятелни софтуери, а част от сървър за приложения със спецификацията на Java EE. Съществуват и няколко варианта, които могат да бъдат ползвани без сървър за приложения.

Пазарът предлага сървъри за приложениея, които поддържат EJB контейнери в актуалната версия на стандартът EJB. Най-известните са WildFly, GlassFish и Apache Geronimo. Всички те са свободен софтуер. Освен тях иима и други, най-вече собственически софтуер.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „EJB-Container“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.