Европейска пресфото агенция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от EPA)
Европейска пресфото агенция
European Pressphoto Agency
Основаване1985
СедалищеФранкфурт на Майн, Германия
СлужителиЙорг Ширенбек (Главен изпълнителен директор), Ганна Гесс (Главен редактор)
ДевизСветът от различен ъгъл
Уебсайтwww.epa.eu

Европейска пресфото агенция (на английски: European pressphoto agency b.v.), съкратено ЕПА (EPA, epa) е международна агенция за новини и фотоснимки.

Снимките от всички части на света, изобразяващи новини, политика, спорт, бизнес, финанси, изкуство, култура и забавление, са от повече от 400 професионални фотографи. Те са включени в службата на epa, чийто колектив разполага с фотографии от цял свят от дневната продукция на агенции-членки, които са лидери на пазара в съответните държави. Всички снимки се доставят на партньори от цял свят.

Главният офис на EPA е във Франкфурт на Майн; работи 24 часа в денонощие.[1]

Службата за международни снимки на ЕПА е използвана от различни медии, както и от партньори по цял свят. Редакторската служба на ЕПА има в наличие приблизително 2000 нови снимки на ден.[2]

Службата на ЕПА е предоставена чрез сателитна доставка, FTP или интернет достъп в зависимост от нуждите на клиента.[3]

Архив[редактиране | редактиране на кода]

Архивът на ЕПА започва от 1997 година и включва около 3 милиона снимки. Главната част от архива е достъпен онлайн в "epa webgate." ЕПА предоставя личен достъп за клиентите, партньорите си и по поръчка.

История[редактиране | редактиране на кода]

ЕПА е основана през 1985 г. от 7 европейски репортажни агенции. Агенциите Франс Прес от Франция, ANP от Холандия, ANOP (сега Lusa) от Португалия, ANSA от Италия, belga от Белгия, dpa от Германия и EFE от Испания са мотивирани от това, което виждат и от липсата на алтернативи на англосаксонските служби за снимки, които по това време са предлагани.

Първоначално считано като средство за обмяна на снимки между агенциите-членки, услугата включва Франс Прес и други европейски доставчици. ЕПА се разширява до по-независима структура, след като Източна Европа се присъедини. Отварянето на тези нови пазари, както и войната в бивша Югославия, кара ЕПА да наеме свои собствени фотографи в тези региони. Въпреки тези разработки, ЕПА остава под егидата на своите членове-акционери, на които служи изключително.

ЕПА акционери и глобална ЕПА[редактиране | редактиране на кода]

До 1995 г. ЕПА има 10 членки, заедно с KEYSTONE през 1985, АРА от Австрия през 1986 и Lehtikuva от Финландия през 1987 г. Pressensbild от Швеция се присъединява през 1997 г., последвано от Scanfoto (сега Сканпикс Норвегия) от Норвегия и Nordfoto (сега Сканпикс Дания) от Дания през 1999 г. РАР от Полша се присъединява през 2001 г. към ЕПА.

В началото на 2003 г. след продължително преструктуриране, както и изпращане на Асошиейтед пресс, ЕПА успешно направи услугата достъпна на световния пазар. По-късно през 2003 г. Lehtikuva, Сканпикс Дания, Норвегия и Pressensbild решават да не продължат дейността си като акционери на ЕПА. Въпреки това, Сканпикс Норвегия, Швеция и Дания продължават сътрудничеството си с ЕПА под името на Сканпикс Скандинавия.[4]

Гръцкото АНА (сега АНА-МРА) се присъединява към ЕПА като акционер през 2004 г., последвано от mit от Унгария през 2005 г.

Днес ЕПА има 11 акционера, всички от които са лидери в техните страни:

Конкуренти[редактиране | редактиране на кода]

ЕПА се намира в пряка конкуренция с водещите световни информационни агенции за снимки като Асошиейтед Прес, Ройтерс и Франс Прес/Getty Images.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]