Инженерно училище в Тераса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Escola d'Enginyeria de Terrassa)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Училище по инженерство, Тараса
Escola d’Enginyeria de Terrassa
Escola Industrial.Terrassa.Catalunya.jpg
Основаване 1902
Вид държавен
Директор проф. Хавиер Канявате Авила
Студенти 1521
Местоположение Тераса, Барселона, Испания
Сайт www.eet.upc.edu
Upc.PNG
Училище по инженерство, Тараса в Общомедия

Училището по инженерство в Тараса (на испански: Escuela de Ingeniería de Tarrasa; на каталонски: Escola d’Enginyeria de Terrassa, EET) е разположено в гр. Тараса (или Тераса на каталонски), провинция Барселона, Каталония, Испания.

ЕЕТ е част от Политехническия университет на Каталония (Universidad Politécnica de Cataluña, Universitat Politecnica de Catalunya), Барселона. Fбучава по 8 дипломни програми, по които студентите наброяват 1500 души. Намира се в университетската част на града.

Образователни степени[редактиране | редактиране на кода]

Образователните степени, предлагани в ЕЕТ, са пригодени за Европейската област на висшето образование (European High Education Area), покривайки различни научни сфери.

Индустриално инженерство[редактиране | редактиране на кода]

  • бакалавър по електрическо инженерство
  • бакалавър по индустриална електроника и автоматичен контрол
  • бакалавър по машинно инженерство
  • бакалавър по химическо инженерство
  • бакалавър по технология на текстила и инженерен дизайн
  • бакалавър по индустриален дизайн в развиващото инженерство

Телекомуникационно инженерство[редактиране | редактиране на кода]

  • бакалавър по инженерни аудиовизуални системи

Магистратури[редактиране | редактиране на кода]

  • магистър по текстил, хартия и графично инженерство

История[редактиране | редактиране на кода]

Дейността на Училището по инженерство стартира през август 1901 г., а започва да се преподава през февруари 1902 г. В самото начало наименованието на училището е било Escuela Superior de Industrias de Terrassa (Висше индустриално училище), като е преподавано инженерство, практическо инженерство и начално образование за работници.

Училището е открито, главно за да покрива нуждите на текстилната промишленост в гр. Тераса. Тази индустрия достига върха на своето развитие през 19 век с пристигането на парната машина и новите механични станове.

Първоначално училището е разположено на ул. „Топет“ 4, а през юли 1904 г. е преместено на настоящия си адрес на ул. „Колом“ 1, като заема днешната каталунска модернистична сграда, която е гордост за града. Това произведение на изкуството е конструкция на архитекта Lluis Muncunill Parellada. Изложба, която се състоява същата година, представя най-кулминационния момент на хуманитарните науки. През 1943 г. сградата става притежание на правителството, като запазва своята функция като училище.

Главен вход

От 1906 г. се преподава текстилно инженерство – отличителна черта на Инженерното училище в гр. Тараса, което продължава да се адаптира към нови специалности. Други инженерни науки също са преподавани в училището като химическо, машинно, електрическо и електронно инженерство.

През 1962 г. инженерното образование се отделя във Висше техническо училище по индустриално инженерство (Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales) на ул. „Колом“ 1. От 1972 г. то е в състава на Политехническия университет в гр. Барселона (Universitat Politecnica de Barcelona), по-късно преобразуван в Политехнически университет на Каталуния (Universitat Politecnica de Catalunya).

Модернистична сграда[редактиране | редактиране на кода]

Индустриалното училище е сред първите произведения на Луис Парелада. То се характеризира още като модернистично влияние на историческия живот. Има изолирана 2-етажна сграда с приземен етаж, който е под формата на буквата U, която огражда пространство, наподобяващо тераса.

Главната сграда, която дава пряк достъп до залите (като библиотеката и др.), е съставена от стоманени колони. В нея се намира и статуята на създателя на училището Алфонсо Салонса. Главната фасада е известна със стълбите, които водят до кабинета на директора, и 2-те странични части. Според проекта на Джозеп Доменек и Мансана 2 перпендикулярни главни кораба трябвало да бъдат добавени в двата края на оригиналната сграда, които е трябвало да бъдат използвани като първоначални работилници.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът на ЕЕТ е в 3 части – TR1 (главна сграда), TR2 (пристройка) и TR3 (странична част), като главният вход се намира на адрес ул. „Колом“ 1.

Кампусът на Университета е разположен в центъра на гр. Тараса, който разполага с добър транспорт за връзка с Барселона (местни влакове на RENFE, FFCC и градската автобусна мрежа).

Университетът предлага бакалавърски, магистърски и докторантски програми. Политехническият университет е сред най-важните университети в Каталония и студентите в него наброяват 5000 души.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]