FN SCAR

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Файл:FN SCAR-L (Standard).jpg
SCAR-L, стандартна конфигурация

SCAR (SOF Combat Assault Rifle, "Щурмова Карабина за сили със специално предназначение") е автомат, произвеждан от американския клон на белгийската оръжейна компания Fabrique Nationale d'Herstal (FNH). SCAR се появява в резултат на конкурс за ново основно оръжие на специалните сили на САЩ

В края на 2003та година Командването на Силите за Специални Операции на САЩ (US Special Operations Command - US SOCOM) обявява задание пред редица производители на оръжие за нова модулна щурмова карабина, която да бъде ползвана от бойците в специалните подразделения на САЩ. След едногодишен конкурс, в декември 2004та US SOCOM излъчва за победител системата SCAR на FNH USA. В средата на 2005та новите карабини получават официалните армейски означения Mark 16 / Mk.16 SCAR-L и Mark 17 / Mk.17 SCAR-H. Те постъпват на въоръжение в действащи подразделения на американските специални части в Ирак и Афганистан. Първоначално се предполага пълна замяна на старите щурмови карабини М4/М16 със системата SCAR, но към 2010та US SOCOM преустановява поръчките на компоненти за системата Mk.16 SCAR-L. Като обяснение US SOCOM изтъква бюджетни съкращения. Доставките на Mk.17 SCAR-H и предвидената на замени DMR вариантът на М14 Mk. 25 - продължават.

Модулната система SCAR се произвежда и може да бъде конфигурирана в два основни варианта - "лек" (L, Light) в калибър 5,56x45mm NATO, и "тежък" (H, Heavy) в калибър 7,62x51mm NATO. Промяната на калибъра от L към H се извършва в полеви условия със замяна на цевта , затворната рама и долния ресивер на оръжието. Всеки от вариантите L и H в зависимост от монтирането на съответна цев и/или горен ресивер, може да бъде преконфигуриран в подварианти "S" (Standard), "CQC" (Close Quarters Combat) или "SV" (Sniper Variant). Габаритите варират в зависимост от варианта, като най-голямото тегло е на SCAR-H с удължена цев (3,72 килограма), а най-малкото — на SCAR-L със скъсена цев (3,04 килограма). Стандартният вариант на SCAR-L има тегло от 3,29 килограма, дължина на цевта 351 милиметра и стандартен NATO пълнител с вместимост 30 патрона (за М16). Във всички варианти щурмовата карабина SCAR притежава еднакво устройство , едни и същи органи за управление, едни и същи процедури за обслужване, ремонт и почистване, както и максимална възможна взаимозаменимост на детайли и аксесоари. Взаимозаменаемостта на детайлите между варианта L и H е 90%.

Щурмовата карабина SCAR притежава газово-възвратен механизъм с въртящ се затвор и къс ход на газовото бутало. Газовото бутало се разполага в самостоятелен газоотводен блок отгоре на цевта на оръжието и въздейства чрез удар на олекотен палец, свързан твърдо със затворната рама. Въртящият се затвор е със 7 упора. Цевната кутия на оръжието се състои от две половини - горна, в която се помещава цевта, затворната група, възвратната пружина и водачът й, и долна, в която се намира спусковият механизъм. Горната половина е изпълнена от алуминий, долната е полимерна. Двете половини се съединяват посредством напречен щифт, намиращ се отпред в основата на пълнителя. В задната част на цевната кутия се намира вертикална релса, за която се фиксира сгъваемият приклад. Цевта на оръжието е лесно заменяема и съответната процедура изисква минимум инструменти и време. SCAR притежава двустранни органи за управление и възможност за препозициониране на ръкохватката за зареждане от двете страни на цевната кутия. Подобно на всички западни оръжия от този клас - има функционална затворна задръжка. По цялата горна, долна страна на цевната кутия и както и от двете й страни са изпълнени направлявляващи релси тип Picatinny rail за монтаж на прицелни съоръжения, гранатомети, фенери и т.н. Прикладът е регулируем по дължина и височина.

Системата SCAR е приета на въоръжение в подразделения редица държави - армията на САЩ, Грузия, Мексико, Перу, Италия, Полша, Португалия и др.