Финч (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Finch)
Вижте пояснителната страница за други значения на Финч.

Finch
ОтРотердам, Нидерландия
Стилпрогресив рок, инструментален рок
Активностот 1974 г.
Бивши членовеЙоп Ван Нимвеген
Петер Винк
Беер Клаасе
Пол Винк
Клийм Детермайер
Ад Уеймс

Finch е бивша нидерландска прогресив рок група, която остава популярна години наред, дори и след последния ѝ концерт в Хага на 14 ноември 1978 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Finch са основани от китариста Йоп Ван Нимвеген, басиста Петер Винк и барабаниста Беер Клаасе. Първите двама преди това са работили заедно в групата Q65. Поради липса на добър певец решават да творят предимно в областта на инструменталния рок. Към тях се присъединява Пол Винк (клавишни), но скоро е заменен от Клийм Детермайер, който по онова време е студент в Ротердамската музикална академия.

Първия албумт „Glory Of The Inner Force“ е издаден в Нидерландия и САЩ от Atlantic. Албумът получава добри отзиви. Тогава Детермайер напуска групата, за да се съсредоточи върху пианото. На негово място идва Ад Уеймс.

Вторият албум „Beyond Expression“ става „Запис на седмицата“ на популярното нидерландско радио Вероника. Групата започва да си създава име и да привлича феновете на концертите си в Нидерландия, Белгия и Германия. Третият албум „Galleons Of Passion“ е издаден в Нидерландия и Великобритания.

Честите смени в групата са причина Finch да се разпадната. Въпреки разпадането на гпрупата нейните 3 албума продължават да привличат вниманието на заинтересованите към ранния класически и прогресив рок.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • Glory Of The Inner Force (1975)
  • Beyond Expression (1976)
  • Galleons Of Passion (1977)

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

  • Colossus (1975)

Компилации[редактиране | редактиране на кода]

  • „Mythology“ (2013) – Glory Of The Inner Force / Colossus / Beyond Expression / Galleons Of Passion / The Making Of... Galleons Of Passion + концертни изпълнения

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Finch (Dutch band) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​