Geogaddi

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Geogaddi
Албум на Boards of Canada
Записанстудио Хексагон Сън, Пентланд Хилс, Шотландия
Издаден13 февруари 2002 (Япония)
18 февруари 2002 (Европа)
19 февруари 2002 (САЩ)
Жанрелектроника, ембиънт, IDM
Времетраене66:06 (оригинално издание)
68:16 (японско издание)
Музикален издателWarp Records
Пореден албумвтори официален
Продуцент(и)Майкъл Сендисън и Маркъс Сендисън
Езиканглийски
Хронология на Boards of Canada
In a Beautiful Place Out in the Country (2000) Geogaddi
(2000)
The Campfire Headphase (2005)

Geogaddi е дългоочакваният втори официален студиен албум издаден от шотландската електронна група Boards of Canada в три отделни региона в три различни дена. Албумът първоначално е разпространен в 6 места по света: Берлин, Токио, Лондон, Ню Йорк, Единбург и Париж. Той представя едно значително по-мрачно и тежко звучене на групата спрямо предното им издание „Music Has the Right to Children“. Заглавието на албума няма никакво смислено значение; слушателите са оставени сами да преценят какво трябва да значи. „Geogaddi“ е най-комерсиално успешният албум на Boards of Canada.

Фактология[редактиране | редактиране на кода]

  • „Geogaddi“ запазва хармоничните структури и невинно звучащите като правени от деца мелодии, въведени като тяхна отличителна черта още в предходния им албум „Music Has the Right to Children“, но този път залагат също така и на изследването на по-мрачни мотиви, скрито заложени в невинното звучене.
  • Въпреки че членовете на групата не са правили особени коментари върху заглавията не песните, съществуват много предположения за митологични/окултни алюзии, заложени в тях, но до този момент няма потвърждаване от страна на братята Сандисън на нито една от догадките, сред които: препратки към богове („You Could Feel the Sky“), сектантство („1969“), записани наобратно аудио послания („A Is to B as B Is to C“) и хипноза („The Devil Is in The Details“).
  • В годината си на издаване албумът получава смесени оценки от някои музикални критици, недоволни от липсата на според тях реално развитие от последния им албум. Въпреки това Geogaddi бързо се превръща в класика в жанра.
  • Около издаването на албума има известна промоция от страна на дуото и лейбъла им Warp Records. Албумът е официално представен в шест различни града: Лондон, Ню Йорк, Токио, Единбург, Париж и Берлин. Въпреки това, само едно интервю е дадено и то чрез имейл.
  • Албумът е достъпен в три различни формата: стандартна опаковка, ограничено издание с диска и прилежаща книга с твърди корици, включваща допълнителна артистична работа по албума и издание с три винила.
  • Във всички издадени формати „Magic Window“ е абсолютна тишина.
  • Художественият мотив при артистичното оформление на обложката и книжката е калейдоскопът. Лимитираното издание върви с книжка, състояща се от 12 страници, в която са включени всички изображения създадени за албума. Впрочем, при първите продажби на „Geogaddi“, заедно с албума се е продавал и калейдоскоп, който все още може да се намери по различни интернет търгове.
  • Boards of Canada решават да запишат албума си точно 66 минути и 6 секунди дълъг след като това им е предложено от президента на Warp Records Стийв Бекет, който решава да се пошегува със слушателите и да ги убеди, че този албум е сътворен от самия Сатана. В някои случаи, компютърните плеъри могат да покажат време от 66 минути и 4 секунди.
  • Японското издание на „Geogaddi“ съдържа допълнителната песен „From One Source All Things Depend“. Тази кратка песен съдържа семпли на деца, които казват молитви и обясняват кой за тях е Бог. Част от използваните семпли могат да бъдат чути и в песента „I Can Feel Him in the Morning“ на американската рок група Гранд Фънк Рейлроуд от албума им „Survival“ от „1971“. Оригиналният източник на семплите остава неясен.

Песни[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ready Lets Go – 0:59
  2. Music Is Math – 5:21
  3. Beware the Friendly Stranger – 0:37
  4. Gyroscope – 3:34
  5. Dandelion – 1:15
  6. Sunshine Recorder – 6:12
  7. In the Annexe – 1:22
  8. Julie and Candy – 5:30
  9. The Smallest Weird Number – 1:17
  10. „1969“ – 4:19
  11. Energy Warning – 0:35
  12. The Beach at Redpoint – 4:18
  13. Opening the Mouth – 1:11
  14. Alpha and Omega – 7:02
  15. I Saw Drones – 0:27
  16. The Devil Is in the Details – 3:53
  17. A Is to B as B Is to C – 1:40
  18. Over the Horizon Radar – 1:08
  19. Dawn Chorus – 3:55
  20. Diving Station – 1:26
  21. You Could Feel the Sky – 5:14
  22. Corsair – 2:52
  23. Magic Window – 1:46
  24. From One Source All Things Depend – 2:10 (само в японското издание)