Google Docs

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Google Docs, Sheets and Slides
Google 2015 logo.svg
Информация
Разработчик Google Inc.
Програмен език JavaScript
Операционна система Web, Chrome, Android, iOS
Платформа Internet Explorer 9 и по-късно[1]
Mozilla Firefox
Google Chrome
Safari
Вид софтуер
Уебсайт www.google.com/docs/about
www.google.com/sheets/about
www.google.com/slides/about

Google Docs, Sheets и Slides представляват безплатна, уеб базирана текстообработваща програма, програма за електронни таблици, както и програма за презентации съответно, всичко това е част от един офис пакет, предлаган от Google в рамките на своята услуга Google Drive. Тя е започнала като услуга за съхранение, но след това заменена от Google Drive. Програмата позволява на потребителите да създават и редактират документи онлайн, докато си сътрудничат с други потребители в реално време. Трите приложения са достъпни като уеб приложения, като Chrome приложения, които работят офлайн, и като мобилни приложения за Android и iOS. Приложенията са съвместими с Microsoft Office файлови формати. Комплектът се състои също от Google Forms, Google Drawings и Google Tables (бета). Докато Forms и Tables са достъпни само като уеб приложения, Drawings е на разположение като Chrome приложение.

Комплектът е тясно интегриран с Google Drive. Всички файлове, създадени с приложенията, по подразбиране се записват в Google Drive. Той съчетава функциите на Writely и Google Spreadsheets, заедно с презентационния софтуер, проектиран от Tonic Systems.

Съхранение на данни на файлове е въведен на 12 януари 2010 г., с 1 GB свободно пространство. На 24 април 2012 г. Google стартира Google Drive, който измества Google Docs. Google Drive включва пакета Google Docs в себе си, заедно с подобрена функционалност за съхранение.

Макар Google Docs да е критикувана за липсващата функционалност на Microsoft Office, тя получава похвала за своята простота, лекота на използване и чести продуктови актуализации. The Next Web описва Google Docs като „доста силен набор от безплатни инструменти, които се подобряват всеки месец“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]