Google Docs

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Google Docs, Sheets and Slides
Google 2015 logo.svg
Информация
Разработчик Google
Програмен език JavaScript
Операционна система Windows, macOS Android, iOS Chrome OS
Платформа Internet Explorer 9 и по-нова версия[1]
Mozilla Firefox
Google Chrome
Safari
Език на интерфейса многоезичен (над 60 езика)
Вид софтуер
Уебсайт www.google.com/docs/about
www.google.com/sheets/about
www.google.com/slides/about
Google Docs в Общомедия

Google Docs, Sheets и Slides представляват набор от безплатни, уеб базирани програми за обработване на текст, за създаване на електронни таблици, както и за презентации. Всичко това е част от един офис пакет, предлаган от Google в рамките на своята услуга Google Drive (Google Диск). Тя е започнала като услуга за съхранение, но след това заменена от Google Drive. Програмата позволява на потребителите да създават и редактират документи онлайн, докато си сътрудничат с други потребители в реално време.

Трите приложения са достъпни като уеб приложения, Chrome приложения, които работят офлайн, и като мобилни приложения за Android и iOS. Те са съвместими с Microsoft Office файлови формати. Комплектът се състои също от Google Forms, Google Drawings и Google Tables (бета). Докато Forms и Tables са достъпни само като уеб приложения, Drawings е на разположение като Chrome приложение.

Комплектът е тясно интегриран с Google Drive. Всички файлове, създадени с приложенията, по подразбиране се записват в Google Drive. Той съчетава функциите на Writely и Google Spreadsheets, заедно с презентационния софтуер, проектиран от Tonic Systems.

Съхранение на данни на файлове е въведено на 12 януари 2010 г., с 1 GB свободно пространство. На 24 април 2012 г. Google стартира Google Drive, който измества Google Docs. Google Drive включва пакета Google Docs в себе си, заедно с подобрена функционалност за съхранение.

Макар Google Docs да е критикувана за липсващата функционалност на Microsoft Office, тя получава похвала за своята простота, лекота на използване и чести продуктови актуализации. The Next Web описва Google Docs като „доста силен набор от безплатни инструменти, които се подобряват всеки месец“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]