Бог е с нас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Gott mit uns)
Направо към: навигация, търсене

Бойният вик/зов "Бог е с нас!" (на латински: Nobiscum Deus) е известен и употребяван още по времето на Византия. Идва от „Бог е с нас, разберете го друговерци (езичници) и се покорете, защото Бог е с нас“ (тържествена песен на Исая).

Изписването на този стих върху бойни знамена и оръжие в православния свят изразява византийската идея за проекция на Небесното царство на земята. Византийската войска е влизала в бой с молитвената песен „Спаси Господи люди твоя и благослови...“.

В Германия[редактиране | редактиране на кода]

Катарама на германски войник от времето на Първата световна война

Gott mit uns“ (в превод – Бог е с нас) е немски израз, като девиз, изобразен на гербовете на Кралство Прусия и Германската империя. Широко е използван в германската армия по времето на империята. Изписан е на катарамите на войниците и офицерите. [1]

От 1847 г. е изобразен немския му вариант на катарамите на пруската армия, от 1919 г. – на Райхсвера, а от 1935 г. – на Вермахта. Особено известен по времето на Втората световна война. На катарамите на СС по това време и бил изписан друг девиз на немски – „Meine Ehre heißt Treue!“ (на немски: Моята чест се нарича вярност), който е перифраза на обръщението на Курт Далюге към Адолф Хитлер като фюрер.

В Русия[редактиране | редактиране на кода]

Изразът „С нами Бог!“ е девиза на Руската империя. След падането на Константинопол руската национална доктрина се формулира като Москва – Трети Рим и пазителка на православието. Оттам стихът се налага в руската военна символика. Изобразяването му върху българските саби и кортици следва тази традиция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. «Gott Mit Uns». Статия на Laurence M. Vance ((en))