IATF 16949

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ISO/TS 16949)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Стандартът ISO/TS 16949– обединява общи изисквания към системите за управление на качеството в автомобилната промишленост и е създаден на основата на стандарта ISO 9001. От 1 октомври 2016 година е заменен изцяло от стандарта IATF 16949. Даденият стандарт е разработен съвместно с членовете на IATF и заедно с ISO издаден във вид на техническа спецификация и се прилага към всички звена в производството на автомобили.

В България стандарта е издаден като СД ISO/TS16949:2010.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаването на този стандарт се налага поради необходимостта от хармонизиране на системите за управление на качеството в автомобилната промишленост. Наличието на различни организации на автомобилостроителите и техните доставчици в различните страни като VDA(Германия), AIAG (Северна Америка), AVSQ(Италия), FIEV(Франция), SMMT(Великобритания) води до това, че сертифицирането по изискванията на всяка от тези организация ще доведе до проблеми за производителите. Така например един производител от Германия, който доставя на БМВ и Крайслер трябва да създаде своя система за качество, която да отговаря на изискванията на VDA и AIAG (Стандарт QS9000).

Поради това е взето решение да се допълни стандарта ISO 9001:1994 с допълнителни изисквания за автомобилната промишленост и е издаден първият стандарт ISO/TS16949 през 1999 година. По-късно той претърпява няколко промени.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Целта на стандарта е да се подобряват качествата на системите и процесите, да се откриват грешки и рискове в процеса на производството и веригата на доставка и да се отстраняват причините за грешките. В центъра на този стандарт не е откриването на грешки в произвежданата продукция, а предотвратяването им. Стандарта има 8 глави:

  • Глави от 1 до 3: Въведение и общи положения
  • Глава 4: Система за управление на качеството
  • Глава 5: Отговорност на ръководството
  • Глава 6: Управление на ресурсите
  • Глава 7: Създаване и реализация на продукцията
  • Глава 8: Измерване, анализ и подобрение

Съществено изискване на стандарта е изпълнението на специфичните клиентски изисквания (Customer Specific Requirements), които могат да се поставят от производителите на автомобили и автомобилни части към техните доставчици.

Сертифициране[редактиране | редактиране на кода]

Стандартът ISO/TS 16949 може да се прилага по цялата верига на доставки на автомобилната промишленост. Сертифицирането се извършва съгласно правилата на IATF (International Automotive Task Force). Сертификата важи 3 години и всяка година трябва да бъде потвърждаван от сертифицирани одитори. След това следва ресертифициране и ново потвърждение всяка година.

Значение[редактиране | редактиране на кода]

Наличието на сертификат трябва да повиши доверието на (потенциални) клиенти към производителя. Един доставчик без сертификат почти няма шанс да доставя серийни части за доставчик на автомобилни възли или още повече на производител на автомобили. Производителите, които са членове на IATF изискват сертифициране по този стандарт от своите доставчици. Обхвата се отнася не само за директните доставчици, но и за доставчиците на доставчиците и т.н.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ISO/IS 16949“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.