IZArc

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
IZArc
Информация
Автор Иван Захариев
Последна версия 4.1.7 (Windows)
1.1 (iOS)
Операционна система Windows, iOS
Език на интерфейса Многоезичен
Статус активен
Вид софтуер файлов архиватор
Лиценз Собственически лиценз, безплатна програма с нежелани добавки (adware)
Уебсайт izarc.org

IZArc (изиарк или изарк) е архивираща програма за Microsoft Windows и iOS, създадена от българския програмист Иван Захариев.

IZArc за Windows[редактиране | редактиране на кода]

Пълнофункционалната версия на програмата е за Windows. Тя може да оперира с най-често използваните формати, като например zip, rar, gzip, tar.gz, bzip2, and 7z, и други по-малко известни (48 общо). IZArc се интегрира с в менюто на файловия мениджър на Windows, с което улеснява потребителите. Като добавка, работеща в команден ред може да се инсталира и IZArc Command Line Add-On, с което IZArc може да се включва в други програми или шел скриптове (.bat файлове).

Портативен вариант е IZArc2Go, който може да работи без инсталация.

Adware[редактиране | редактиране на кода]

От версия 4.1.6 с инсталацията на IZArc се инсталира и нежелания софтуер OpenCandy, отчитан от някои антивирусни програми като злонамерен софтуер.[1] Това води и до загуба на част от потребителите.[2] Допълнителни проблеми създава това, че при лоша Интернет свързаност се инсталира единствено нежелания софтуер, без да е поискано поне формално съгласие за това, като инсталаторът му не проверява коректността на свалените файлове, което в някои случаи води до блокиране на работата с TCP/IP мрежи или сривове при рестарт.

IZArc за iOS[редактиране | редактиране на кода]

Версията за iOS работи с rar, zip и 7-zip архиви (включително защитени с пароли) и дава възможност за директен преглед на офис документи, изображения, видео и аудио файлове.[3][4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. virustotal.com - IZArcInstall.exe((en))
  2. softpedia.com - IZArc 4.1.7 user reviews((en))
  3. izarc.org - IZArc for iOS((en))
  4. itunes.apple.com - IZArc((en))