Аз съм номер четири

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от I am number four)
Аз съм номер четири
I Am Number Four
РежисьориД. Дж. Карузо
ПродуцентиМайкъл Бей
Крис Бендер
Дж. С. Спинк
Давид Валдес
СценаристиАл Гоу
Майлс Милър
Марти Нохан
Базиран на от Джеймс Фрей
В ролитеАлекс Петифър
Тереза Палмър
Диана Агрон
Кевин Дюранд
Калан Маколиф
Тимъти Олифант
Джейк Абел
МузикаТревор Рабин
Филмово студиоTouchstone Pictures
DreamWorks Pictures
Reliance Entertainment
Bay Films
РазпространителWalt Disney Studios Motion Pictures
Премиера18 февруари 2011 година
(Германия)
Времетраене114 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$60 милиона [1]
Приходи$150 милиона [1]
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie
Аз съм номер четири в Общомедия

„Аз съм номер четири“ (на английски: I Am Number Four) е тийнейджърски научнофантастичен филм, режисиран от Д. Дж. Карузо. Във филма участват Алекс Петифър, Тереза Палмър, Диана Агрон, Кевин Дюранд и Калан Макoлиф. Филмът е базиран на книгата „Аз съм номер четири“, написана от Питакъс Лор. Филмовата адаптация е написана от Джоуби Хюз и Джеймс Фрей по сценарий на Алфред Гоу, Майлс Милър и Марти Нохан. Премиерата на „Аз съм номер четири“ се състои на 18 февруари 2011 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Джон Смит (Алекс Петифър) е извънземен от планетата Лориен, изпратен като дете на Земята заедно с още осем деца, с цел да избягат от могадорианците, които са унищожили тяхната планета. Той е предпазван от своя пазител Хенри (Тимъти Олифант). Джон развива суперсили, като подобряване на сила, скорост и подвижност, телекинеза, издръжливост на огън и горещина и силата да генерира светлина от ръцете си.

Могадорианците, предвождани от Командира (Кевин Дюранд), разбират за деветте деца и идват на Земята, за да ги търсят. Тези лориенци могат да бъдат убити само по хронологичен ред – един след друг. Трима от тях вече са мъртви. Джон е Номер 4. Знаейки това, Джон и Хенри се преместват от Флорида в Парадайз, щата Охайо. Там се сприятеляват със Сам Гууд (Калан Маколиф) и Джон се влюбва в Сара Харт (Диана Агрон). Предишното гадже на Сара, училищният атлет Марк Джеймс (Джейк Абел), който е грубиянин и побойник, често тормози Сам и Джон.

По време на пролетния карнавал Марк и неговите приятели хващат Джон и Сара, защото смятат, че те имат връзка. Проследяват ги до гората, където се опитват да сплашат Джон. Но той използва силите си, за да ги спре и да спаси Сара. Сам става свидетел на всичко и Джон му разказва за неговия истински произход. Малко след това, бащата на Марк, местният шериф, разпитва Хенри и Джон за местонахождението, където неговият син и приятелите му са били нападнати.

Могадорианците започват да търсят Джон. Друг инвънземен от Лориен, Номер 6 (Тереза Палмър), решава да тръгне след Могадорианците вместо да бяга от тях, след като нейният пазител е убит. Могадорианците в крайна сметка намират Джон и успяват да накарат двама конспиратори да заловят Хенри. Когато Джон и Сам отиват да го спасят, са нападнати от могадорианците, но успяват да ги спрат. Хенри е смъртоносно ранен и умира, след като Джон и Сам избягват с няколко лориенски артефакти. Сред тях е и син камък, който се използва като проследяващо устройство за намиране на други лориенци. Бащата на Сам, теоретик, който изчезва, докато търси извънземни в Мексико, има още един камък. Докато Сам го търси, Джон се опитва да се сбогува със Сара на едно парти и разбира, че могадорианците са натопили него и Хенри за убийството на конспираторите, както и че са обвинени, че са терористи, заради технологиите, които използват. Марк вижда Джон и се обажда на баща си, който издирва Джон и Сара.

През това време Командира също пристига в Парадайз, блокирайки изходите с камиони. Той се справя с Марк и неговия баща, кара го да му покаже къде се крие Джон. Марк го завежда до училището, в което знае, че е скривалището на Сара.

Там Джон, Сара и Сам са атакувани от Командира и неговите войници, които са купили две гигантски чудовища, за да ги заловят. Те са спасени от Номер 6 и Химера, изпратена от родителите на Джон, за да го пази. Джон и Номер 6, които могат да се телепортират, блокират енергийните атаки и се бият с могадорианците. Те накрая разбиват всички, включително и Командира. Неговите енергийни гранати са нагорещени от Джон и експлодират.

На следващия ден Джон, Номер 6, Сам и Химера съединяват камъните си и разбират мястото на другите оцеляващи лориенци. Те решават да ги намерят и да се сплотят, за да защитят Земята от могадорианците, оставяйки Сара и разкайващия се Марк, който лъже баща си за местонахождението на Джон. Той също така връща на Джон кутия, принадлежаща на неговия баща.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б I Am Number Four (2011) // Box Office Mojo. Посетен на 29 август 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата I_Am_Number_Four в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​