Калиманция булгарика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Kalimantsia bulgarica)
Калиманция булгарика
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Нечифтокопитни (Perissodactyla)
семейство:Chalicotheriidae
род:Kalimantsia
вид:Калиманция булгарика (†K. bulgarica)
Научно наименование
Обхват на вкаменелости
Калиманция булгарика в Общомедия
[ редактиране ]

Калиманция булгарика (Kalimantsia bulgarica[1]) е праисторически бозайник от изчезналото днес семейство Халикотериеви. Останки от вида са открити в близост до село Калиманци, Югозападна България. Представлява част от череп, който днес се съхранява в палеонтологичния музей в Асеновград.

Сведения за вида[редактиране | редактиране на кода]

Калиманция булгарика е наречена на българското село Калиманци, в близост до което са открити негови останки. Костите са открити заедно с тези на древни коне (хипариони) антилопи, жирафи и носорози, а така също и различни месоядни бозайници живели в периода туролий, част от късния миоцен. Останки от горна челюст на това животно са изложени в Палеонтологичния музей в Асеновград. Костите са открити през 1972 г. от Димитър Ковачев (учител по биология по това време, днес уредник на Палеонтологичния музей)[2]., но не са класифицирани. През 2001 г. материалите са изследвани от д-р Николай Спасов от Национален природонаучен музей при БАН и френския специалист д-р Denis Geraads дошъл за изследвания и научна работа в музея, и се оказва, че това е останка от нов за науката вид, отделен също в нов род с единствен вид.[3][4]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Калиманция булгарика е бозайник наподобяващ на мравояд с по-къса муцуна от тази на останалите видове халикотерии. Притежава характерна куполообразна форма на главата. Смята се, че мъжките екземпляри са се удряли взаимно в тази си част на главата по време на размножителния период в борба за женска. Зъбите на древния бозайник са дълги и ниски и пригодени за ядене на листа.[5] Тялото е дълго около 3 m.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Класификация на семейство Chalicotheriidae
  2. Димитър Ковочев на 80 години, архив на оригинала от 4 март 2016, https://web.archive.org/web/20160304134244/http://www.nmnhs.com/downloads/pdfs/historia-naturalis-bulgarica/2008/019-128.pdf, посетен на 25 април 2010 
  3. Палеонтологичен музей, Асеновград // Архивиран от оригинала на 2010-01-19. Посетен на 2010-04-25.
  4. The Bulgarian Chalicotheriidae
  5. Dixon, Dougal. World Encyclopedia of Dinosaurs & Prehistoric Creatures. New York, Lorenz Books, 2008. ISBN 0754817307. с. pp. 453.