LLRV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Lunar Landing Research Vehicle (LLRV)
LLRV 2.jpg
Общи данни
По програма на Apollo
Основни изпълнители Bell Aerosystems
Тип Експериментален летателен апарат с вертикално излитане и кацане
Основни цели тренировъчни полети
Дата на изстрелване 30 октомври 1964
Стартова установка General Electric, CF-700-2V
Маса 1780 кг
Състояние свален от употреба
Lunar Landing Research Vehicle (LLRV) в Общомедия

Bell Aerosystems Lunar Landing Research Vehicle (LLRV) е експериментален летателен апарат с вертикално излитане и кацане по програмата Аполо. Симулатор на лунния модул създаден за наземни изпитания и ниски тренировъчни полети. В средите на пилотите изпитатели е известен с прозвището „летящия креват“. Изпитанията се осъществяват в Научноизследователския център Драйдън в авиобазата Едуардс, Калифорния. Бел аеросистемс построява пет летателни апарата: два Lunar Landing Research Vehicle (LLRV), за наземни изпитания и три Lunar Landing Training Vehicles (LLTV), за тренировъчни полети, при единична цена 2,5 милиона долара. В Хюстън, Тексас е построен и тренажор за предварително обучение на изпитателите.

Начало на програмата[редактиране | редактиране на кода]

Lunar Landing Research Vehicle (LLRV) – полетен тест.

Аерокосмическия гигант Bell Aerosystems, Бъфало, Ню Йорк, сключва контракт с НАСА за построяването на пет експериментални апарата през декември 1961 г. На 1 февруари 1963 г. фирмата получава първия транш от 3,6 млн. долара и започва производството. През април 1964 г. е построен първия LLRV №1.

Експериментални полети[редактиране | редактиране на кода]

Първият полет е осъществен от Джо Уокър на 30 октомври 1964 г. и е с продължителност 1 мин. Достигната е височина 3 m. Общо по програмата (в първият и етап до края на 1968 г.) са изпълнени 45 полета. Джо Уокър осъществява 35 тестови полета в периода октомври 1964 – ноември 1966 г. През декември 1966 г. LLRV №1 е доставен в космическия център „Линдън Джонсън“ в Хюстън, Тексас и започват тренировъчните полети на лунните екипажи. Осъществени са 10 такива от Нийл Армстронг. При тренировъчен полет на 6 май 1968 г., Армстронг губи контрол над апарата и се спасява единствено благодарение на отличните си реакции и безотказната катапултна система. След тези 45 полета, системата за управление на LLRV (LLTV) е призната от НАСА за годна и започва монтирането и в първите лунни модули. Полетите на апарата продължават и след започването на лунната програма. С останалите прототипи за извършени изпитателни полети с цел усъвършенстването на системите за управление на лунния модул на Аполо. През 1971 г. става още една катастрофа, без човешка жертва. Програмата е прекратена в края на същата година.

Изпълнение на LLRV[редактиране | редактиране на кода]

  • Екипаж – 1 човек
  • Максимална скорост – 40 мили в час (около 60 км/час);
  • Достигната височина на полета – 1800 м.;
  • Вертикална скорост – около 18 м/с;
  • Претоварване – 1,07 g;
  • Продължителност на полета – 10 минути.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]