Lamprotornis hildebrandti

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Lamprotornis hildebrandti
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Врабчоподобни (Passeriformes)
семейство:Скорецови (Sturnidae)
род:Lamprotornis
вид:L. hildebrandti
Научно наименование
(Cabanis, 1878)
Lamprotornis hildebrandti в Общомедия
[ редактиране ]

Lamprotornis hildebrandti е пойна птица от семейство Скорецови.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото е 18 cm, тежи 50 – 69 g. Възрастните са с ярки преливащи се цветове на оперението. Главата и голяма част от горната част на тялото е синя, крилата са бронзово-зелени със синя окраска по краищата. Гърлото и горната част на гърдите имат гланцов лилав цвят, а опашката е синьо-зелена. Средната част на гърдите и горната част на корема са оранжеви, а надолу корема е риж. Ирисът е оранжево-червен, а краката са черни. Мъжките и женските възрастни са идентични във външния си вид. Младите екземпляри са доста различни. Тяхното оперение е сиво в горната част на тялото и кестеняво в долната.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Lamprotornis hildebrandti е разпространен в Кения и Танзания. Обитава открити пространства, в близост до гори и далч от населени места на надморска височина от 500 до 2200 m.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Птицата се храни с насекоми и плодове, като преимущество в диетата са насекомите. Храни се с бръмбари и скакалци и термити. Семена от плодове и някои видове гъби също влизат в менюто на птицата. Обикновено няколко екземпляра следват стада бозайници, които преминавайки по земята вдигат от нея насекоми. Птицата живее също и в смесени ята с други видове скорци.[2]

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Птиците гнездят от март до май и от октомври до декември, въпреки че в някои части на Кения мътят от май до юли. Женската снася в хралупи на дървета по 3 – 4 яйца, мътят се от двамата родители, които след излюпване продължават заедно да се грижат за потомствто.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lamprotornis hildebrandti (Cabanis, 1878). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Craig, Adrian. Family Sturnidae (Starlings) // Handbook of the Birds of the World. Volume 14: Bush-shrikes to Old World Sparrows. Barcelona, Lynx Edicions, 2009. ISBN 978-84-96553-50-7. с. 745.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.