Love Unlimited

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Love Unlimited“ („Любов без граници“) е поп песен, изпълнявана от Софи Маринова, която участва от името на България на Песенния конкурс на Евровизия през 2012 г.

Текстът на песента е на Дони Василева, а музиката и аранжиментът са дело на Ясен Козев, Крум Георгиев и диджей Роско. Софи Маринова държи версия на песента в телефона си 6-7 месеца преди да ѝ хрумне да я прати на Евровизия.[1] Песента съдържа израза „Обичам те“ на дванадесет езика.[1]

Текст[редактиране | редактиране на кода]

Текстът на песента говори за това, че песента, болката и любовта „няма(т) граница, език и цвят“ и са еднакви за всички. Двата куплета са изцяло на български, но припевът и завършекът на песента съдържат десет версии на израза „Обичам те“ на общо дванадесет езика:

 1. Seviyorum seni – турски
 2. σ'αγαπάω πολύ /сагапа̀о полѝ/ („обичам те много“) – гръцки
 3. Yo te quiero a ti („аз обичам теб“) – испански
 4. Volim te/Волим те – сръбски, хърватски и босненски (виж сърбохърватски език)
 5. Теб обичам – български
 6. But dehav tut mange („много те обичам за мене“) – ромски
 7. Voglio bene a te – италиански
 8. Mən səni sevirəm – азерски (езикът на домакините на Евровизия 2012)
 9. Je t’aime – френски
 10. I love you so much („обичам те толкова много“) – израз на английски, с който песента завършва

Други чуждоезични изрази в припева са обръщенията يا حَبيبي /я хабиби/ и mon chéri, съответно „любими мой“ на арабски и „скъпи мой“ на френски език.

Национални финали[редактиране | редактиране на кода]

На 14 януари 2012 г., на полуфинала на конкурса за избор на песен, която да представи България на международния конкурс – „Българската песен в Евровизия“, Софи Маринова и песента ѝ заемат второто място при зрителите (и пето по брой точки при журито) с 2162 SMS-а и 93 т. от журито, след Деси Слава (DESS) с песента Love Is Alive, която е обявена като първи избор едновременно и на публиката и на журито, с 2396 SMS-а и 148 т. от журито.[2] На финала на 29 февруари обаче, Софи Маринова заема първо място по брой получени SMS-и и е трета при журито, докато Десислава е втора при зрителите и не влиза в челната тройка на журито.[3] Група New 5 на финала е на трето място при зрителите и първа при журито,[3] но при равен резултат предимство взима изборът на зрителите – в случая песента на Софи Маринова.

На Евровизия[редактиране | редактиране на кода]

В международната фаза на конкурса на Евровизия, „Love Unlimited“ участва на втория полуфинал и за малко се разминава с класиране на финала, като се класира на 11 място при равен брой точки с десетата, норвежката песен, която впоследствие завършва на последното място на финала.[4][5] Точното класиране на полуфиналите е обявено след края на финалната вечер на конкурса.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б Софи Маринова заминава за Баку, Десислава, обидена – за Доминиканската република // 24chasa.bg. 2 март 2012. Имам я от 6-7 месеца в телефона и все нямах време да я чуя и да реша какво да я правя. Като дадоха началото на Евровизия, ми светна, че това парче ще се впише много добре точно тук.
 2. 12 са финалистите на Евровизия Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine., Резултати от националния полуфинал 2012 Архив на оригинала от 2016-03-03 в Wayback Machine. // eurovision.bnt.bg. 14 януари 2012 г.
 3. а б Софи Маринова ще представи България на Евровизия 2012 Архив на оригинала от 2012-12-31 в archive.today // eurovision.bnt.bg. 1 март 2012.
 4. Eurovision Song Contest 2012 Semi-Final (2) // eurovision.tv.
 5. Eurovision Song Contest 2012 Grand Final // eurovision.tv.