M6

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за звездния куп. За модела автомобили вижте БМВ Серия 6.

М6 е разсеян звезден куп в Млечния път

Звездният куп Пеперуда, (на английски: Butterfly cluster), или още M6 или NGC6405, е разсеян звезден куп, разположен по посока на съзвездието Скорпион.

Възрастта на купа се оценява на 100 млн. години, съставен е от предимно млади, сини звезди. На фотографиите ярко се отличава, обаче, най-ярката звезда, която е с оранжев цвят, от спектрален клас К. Тази звезда, известна още като BM Sco, е полуправилна променлива звезда, чиято звездна величина се променя между 5.5 и 7.0.

Разстоянието до купа се оценява на 1600 св.г., а линейният му диаметър – на 12 св.г. Интегралната звездна величина на М6 е 4.2.

Първият астроном, описал точно наблюденията си на купа, е Джовани Батиста Ходиерна (1654). През 1764 г. Шарл Месие го включва в своя каталог на незвездните обекти. Разстоянието и размерите на купа са измерени едва през 20 век.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Butterfly cluster в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​