MAS синдром

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Синдром на Адам-Сток
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 I45.9
МКБ-9 426.9
База данни
DiseasesDB
12443
Мед. рубрики MeSH D000219

Синдром на Адам-Сток (синоними: Gerbezius-Morgagni-Adams–Stokes syndrome и Gerbec-Morgagni-Adams–Stokes syndrome)[1] се отнася до внезапен, транзиторен епизод на синкоп, който понякога включва и гърч. Кръстен е на двама ирландски лекари – Robert Adams (17911875)[2] и William Stokes (18041877).[3] Първото описание на синдрома е публикувано през 1717 г. от лекаря  със словенски произход -  Marko Gerbec, който 44 години след публикацията си е цитиран от Giovanni Battista Morgagni.

Признаци и симптоми [редактиране | редактиране на кода]

Преди атаката, пациентът може да побледнее, сърцето да направи временна пауза и да последва колапс. Нормално периодът на безсъзнание е около 30 секунди, а гърчове могат да се получат след  15 – 20 секунди. Дишането обикновено е запазено по времето на атаката. Така при възстановяването на сърцебиенето, пациентът става зачервен, поради дилатация на съдовете (провокирана от хипоксията) и от нахлуване на оксигенирана кръв от белодробното кръвообращение в системното.

Припадъците не зависят от позицията на човек. Ако се появят по време на сън, единственият симптом може да бъде чувство на горещина и зачервяване при разбуждане. 

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Припадъците са причинени от липса на ефективен ударен обем поради антимоново отравяне, сърдечна асистолия, сърдечен блок, болестта на Лев или камерно мъждене. При неефективен ударен обем не се осъществява кръвооросяване на мозъка, което е пряката причина за припадъка.

Диагноза [редактиране | редактиране на кода]

Диагнозата може да се постави при съответната анамнеза. Бледност преди атаката и зачервяване след нея е особено характерно. На ЕКГ – асистолия, атриовентрикуларен блок, камерно мъждене по време на атаката. 

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

  • Дефинитивно лечение: имплантиране на пейсмейкър

Прогноза [редактиране | редактиране на кода]

Ако не се диагностицира или лекува, МАС-синдромът има  50% смъртност до годината от първия епизод. Прогноза при последващо лечение е много добра.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. synd/1158 at Who Named It?
  2. R. Adams.
  3. W. Stokes.