MRSI

от Уикипедия, свободната енциклопедия

MRSI (на английски: Multiple Round Simultaneous Impact) е понятие от военната техника. То означава способността на едно отделно оръдие да изстреля няколко снаряда, които да попаднат едновременно в целта. Почти всички модерни полеви артилерийски системи (Гаубици) са в състояние да стрелят, използвайки този метод.

Анимация на шест снаряда с различна траектория, които улучват целта едновремено.. (Натиснете за SVG-SMIL-Animation)

Методът на стрелба на оръдията MRSI представлява едно развитие на начина на стрелба ТОТ (на английски: Time On Target). За разлика от този начин на стрелба, при която се извързва едновремено стрелба от няколко оръдия върху целта, този ефект се постига при MRSI-стрелбата от едно оръдие.

Това се постига като първият изстрел на оръдието се извършва с голям вертикален ъгъл на оръдието и голям зяряд на изстрела. Следващите изстрели се извършват с намаляване на ъгъла на стрелба и намаляване на заряда. По този начин се постига различна треактория на снаряда и така се постига различно време на преминаване на тази треактория. За да се постигне този начин на стрелба е необходимо да се изпълнят условията:

  • Възможност за бърза настройка на цевта
  • Възможност за бърза стрелба със съответно зареждане с предварително определените заряди.
  • Изчисляване на параметрите на стрелбата.

Съвремените голямокалибрени гаубици, които са оборудвани с модерно управление, като например произвежданата от Клаус-Мафай Вегман ГмбХ (Германия) гаубица на немски: Panzerhaubitze 2000, може да изстреля до 6 снаряда на разстояние 17 км., които да попаднат едновремено в рамките на 1,2 сек. в целта.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]