Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Main Page)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Какво ново

Wikipedia-logo-m20k-bg.png
20 хиляди статии за Македония — благодарение на упорития и всеотдаен труд на доброволците в Уикипроект „Македония“, през последните шест години броят на статиите беше удвоен. Освен с количество, статиите могат да се гордеят и със своето качество, свидетелство за което е фактът, че от тях се ползват дори водещи учени в областта. На практика, това е най-сериозното и пълно онлайн четиво за Македонския въпрос.
WikiBotevgrad logo 02.png
WikiBotevgrad е първият уикиград в България. Създадена е свободно достъпна онлайн енциклопедия, в която жители и гости на града могат да намерят информация за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани с Ботевград и селата в общината. На значимите културни и природни обекти в общината са поставени табели с QR кодове с връзка към съответната статия в Уикипедия.

Статия на седмицата

Mercury in color - Prockter07 centered.jpg

Меркурий е най-близката до Слънцето и най-малката планета в Слънчевата система. Видимата ѝ величина варира между −0,4 и 5,5; Меркурий се наблюдава винаги в непосредствена близост до Слънцето и поради това рядко бива изучаван с телескопи. Досега два космически апарата са посетили планетата: Маринър 10 (197475 г.) и МЕСИНДЖЪР, изстрелян на 3 август 2004 година, от когото се очаква да картографира цялата ѝ повърхност. Физическите характеристики на Меркурий са подобни на тези на Луната. По повърхността има множество кратери, а атмосферата е извънредно разредена. Има голямо планетно ядро от желязо, което създава магнитно поле със сила около 1% от тази на магнитното поле на Земята. На него се дължи и високата средна плътност на планетата. Температурата на повърхността варира от −180 до 430°C. Меркурий няма естествени спътници. Планетата носи името на бога Меркурий от римската митология. още»

Знаете ли

USS Long Beach (CGN-9) underway at sea, circa in the 1960s.jpg
Herta Oberheuser.jpg
YKwiki2.jpg
BASA-21-11-63-2-Khan Asparuh.jpg
Unknown, Iran - Silk Carpet - Google Art Project (1901828).jpgНа 18 декември през…

Nutcracker1892.jpg
Atlas-B with SCORE on the launch pad; the rocket (without booster engines) constituted the satellite
Tupolev Tu-160 RF-94109.jpg
  • 1981 г. - Извършен е първият полет на руския стратегически бомбардировач Ту-160, най-големият и най-мощен военен сръхзвуков самолет и самолет с изменяема геометрия на крилото.
  • 1997 г. - Публикуван е HTML 4.0, версия на основния маркиращ език за описание и дизайн на уеб страници, от World Wide Web Consortium.

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Награди

Bgwiki Bg Site 2009 Plaquette.jpg
Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.