Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Main Page)
Направо към: навигация, търсене

Статия на седмицата

Берберин от Мароко в традиционно облекло

Берберите (наричани също имазиген, „свободни хора“, ед.ч. амазиг) са етническа група, обитаваща Северозападна Африка и говореща берберски езици от афроазиатското езиково семейство. В Северна Африка има между 14 и 25 милиона говорещи берберски езици (виж оценката на броя говорещи), концентрирани главно в Мароко и Алжир с по-малки общности на изток до Египет и на юг до Буркина Фасо.

Техните езици, берберските, образуват клон на афроазиатското езиково семейство, включващ много тясно свързани разновидности, между които кабиле, ташелхит и централноатласки тамазигт.

Няма пълна сигурност за произхода на берберите, но различни научни дисциплини са достигнали до определени резултати по въпроса. Въпреки че популационната генетика е млада наука, все още изпълнена със спорове, генетичните данни в най-общ план показват, че повечето северозападни африканци (независимо дали те самите се смятат за бербери или араби) са главно от берберски произход и, че в областта са живеели народи-прародители на берберите още от късната старокаменна епоха. Генетично доминантните прадеди на берберите изглежда са дошли от Източна Африка, Близкия Изток или и двата региона, но подробностите са все още неясни. Все пак значителни части както от берберския генетичен фонд, така и от този на арабизираните бербери, произлиза от по-късна миграция на различни морски, италийски, семитски, германски и черни африкански народи, всички оставили генетични отпечатъци в региона на Магреб. още »

Знаете ли

Manuel I.jpg
Sigrid and olaf.jpg
British Submarine HMS M2, 2.jpg
Kasatkin.jpg
  • … кой руски художник и график, реалист, работил в областта на жанровата и портретна живопис, пръв създал галерия от образи на работници в руската традиционна живопис?
  • … коя е последната фаза в развитието на кирилицата, която датира от края на 50-те години на XX век?
Himalaya composite.jpg
Schloss Charlottenburg nachts (Zuschnitt).jpg
Arado-234 V21 pic2.JPG
  • … за кой проект на германски ракетен изтребител-прехващач с ракетен двигател с течно гориво се е предполагало, че ще се издига във въздуха прикрепен под фюзелажа на бомбардировач Ar 234 и след отделяне от самолета-носител на височина, превишаваща с над 1 000 метра височината на полета съединенията на съюзническите бомбардировачи, е трябва да ги атакува в режим на пикиране?

Картинка на деня

Cloudscape Over the Philippine Sea.jpgПрелитайки над Филипинско море, един космонавт поглежда към хоризонта от борда на Международната космическа станция и прави снимка на тези триизмерни облаци, тънката синя обвивка на атмосферата и тъмнеещия се космос. Късното следобедно слънце осветява обширна ивица от морската повърхност от дясната страна на снимката. В областта, простираща се към хоризонта, обширен слой облаци засенчва островите в северната част на Филипините (тук в горната дясна част на изображнието). Снимането срещу слънцето е техника, използвана от астронавтите в открития космос, за да се акцентира върху триизмерността на пейзажа и облачната обвивка, което се постига благодарение на сенките, които тази техника откроява. Два големи гръмоносни облака се издигат един до друг (тук в долната дясна част на изображението). Дългите им опашки, известни като подкови заради формата им, се простират на около 100 km на юг. Подковите се образуват, когат облаците се издигнат високо в атмосферата и достигнат покриващите ѝ слоеве, намиращи се на хиляди метри надморска височина. Покриващите атмосферни слоеве възпират по-нататъшното издигане на облаците, отклонявайки въздушните течения хоризонтално, а това оформя облачните маси като подкова.

На 25 май през…

Национален дворец на културата

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.