Miranda NG

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Miranda Instant Messenger е компактен клиент за множество мрежи за обмяна на съобщения. Програмата е с отворен код (под GNU GPL) и работи под Windows. Може да се пуска от флаш драйв.

Miranda IM представлява клиент на модулен принцип, чиито функции се разширяват и изменят чрез много различни плъгини, включително и всички протоколи, като съществуват различни техни версии с различни допълнителни функции. Предлаганата на сайта Miranda е някакъв комплект от базовата програма и най-необходимите плъгини, а на разни сайтове се предлагат други сборки с написани от други плъгини.

Miranda IM има много възможности за промени във външния вид и функционалността му. По-напредналите потребители могат да настроят много аспекти на работата на клиента и да използват възможностите на протокола оптимално и даже повече – има плъгини за протоколи с хакове. Същевременно клиентът остава приятелски настроен към по-неопитните потребители, тъй като притежава прост и разбираем интерфейс.

Ако не се качат плъгините за „шарении“, Miranda IM е изключително лек клиент. С двата най-разпространени протокола – ICQ и IRC, той може да се пусне на 166/32 RAM, a на PC 200 MHZ/64MB РАМ работи, без да личи натоварване.

Поддържани протоколи[редактиране | редактиране на кода]

Забележка: отбелязаните с „чисто“ протоколи са изцяло осъществени в съответния плъгин. Някои протоколи искат да има съответната програма и/или Internet Explorer, настроен така, че да вижда Интернет. Списъкът не е попълнен докрай.

История на разработката[редактиране | редактиране на кода]

Версии 0.0.x[редактиране | редактиране на кода]

Разработката е започната от Roland Rabien (figbug) на 2 февруари 2000 г. Официалното ѝ име е Miranda ICQ и представлява малък клонинг на оригиналния ICQ клиент. Първата официална версия на Miranda е 0.0.1 и излиза на 6 февруари 2000 г. Тя използва LibICQ, няма поддръжка за история на съобщенията, бази данни и добавки, но има размер под 100KB. Оттогава започва усилено разработване на Miranda ICQ.

Във версия 0.0.4 има сериозна нова функционалност към Miranda – MegaHAL, бот за чат. Той позволява автоматичен чат между Miranda и други ICQ потребители. Поддръжката за добавки се появява с версия 0.0.6. Добавката „Logger“ е първата такава в официалния пакет на Miranda, а AutoAway, Status Notify и Talk са първите три допълнителни добавки, достъпни за сваляне.

Версии 0.1.x[редактиране | редактиране на кода]

След появяването на версия 0.0.6.1 на 26 декември 2000 г. оригиналните разработчици напускат проекта. Тогава Richard Hughes (cyreve) поема развитието на Miranda и пуска първата своя версия 0.1.0.0 на 8 април 2001. Тя е огромен скок напред в сравнение с предишната и по-голямата част от кода е пренаписана. Разделеният прозорец за чатене е първият модул за обмяна на съобщения под формата на добавка. Около версия 0.1.1.0 се появява и поддръжката за MSN, както и възможност за многоезичен интерфейс. Това е първата стъпка на превръщането на Miranda в многоезичен клиент, поддържащ множество протоколи.

След версия 0.1.0.0, Miranda продължава да се развива бързо. По времето на 0.1.2.1 (28 февруари 2002 г.) съществуват около 50 добавки. Съществува и добавка, наречена Lizard, която позволява да се използват „кожи“. Разработката на Lizard спира малко след това, тъй като се оказва, че добавката не е стабилна. Много от „кожите“, ползвани от Lizard, могат да бъдат намерени на официалния сайт на Miranda IM.

Версии 0.2.x[редактиране | редактиране на кода]

След мистериозното изчезване на cyreve през юни 2002 г. разработчиците Martin Öberg (Strickz), Robert Rainwater, (rainwater), Sam K (egoDust) и Lyon Lim (lynlimz) се заемат с проекта. Протоколът MSN се поема от Rako Shizuka, който е участвал и в разработката на първата версия на Yahoo! Messenger протокола, който е третият поддържан от Miranda. Въпреки това, добавката е със затворен код и по-късно е пренаписана от новия разработчик Gennady Feldman, тъй като протоколът се развива и я прави безполезна. MSN е първият протокол, който позволява да се направи копие на .dll файла му и да се използват няколко акаунта едновременно.

Първите протоколи, които не са за размяна на съобщения, са RSS News и Weather, които се появяват в този период. Те позволяват потребителят да получава допълнителна информация чрез Miranda. Поради значително разширената поддръжка на протоколи, проектът е официално преименуван на Miranda IM на 17 декември 2002 г.

Версия 0.2 на Miranda IM се появява на 1 февруари 2003 г., около 3 години след започването на проекта. Версия, коригираща бъгове, се появява след около 2 седмици. По това време са достъпни около 150 добавки за Miranda. След появяването на 0.2 има и дискусия за преименуване на програмата и отстраняване на ICQ поддръжката от ядрото на клиента.

Версии 0.3.x[редактиране | редактиране на кода]

Сериозна промяна във версия 0.3, излязла на 23 юни 2003 г., е отстраняването на ICQ от ядрото на програмата. Сега вече поддръжката за този протокол е под формата на добавка, както е и тази за MSN и Yahoo! Messenger протоколите. Оттогава Miranda IM може да работи без поддръжката за ICQ протокола. В този период проектът се премества на нов сайт – [miranda-im.org miranda-im.org], оборудван с нов форум и листинг на файловете.

Добавките да протоколи на версия 0.3 включват ICQ, MSN, AIM и Jabber. Протоколът Yahoo! вече не е включен в пакета поради затворения си код. По-късно е добавена поддръжка за IRC от Jörgen Persson (m8rix), във версия 0.3.1 от 8 август 2003 г.

Друга сериозна промяна е превръщането на модула за обмяна на съобщения в добавка. Това намалява размера на изпълнимия файл и стимулира бързата разработка на още такива модули. През този период се появяват много вариации на модулите за обмяна на съобщения – SRMM, SRAMM, SRMM_mod и други. Всички те предлагат различни нововъведения и промени на оригиналната версия. Броят добавки за Miranda IM се увеличава бързо. По времето на излизането на версия 0.3.3 на 19 април 2004 г. има около 250 достъпни добавки.

Версии 0.4.x[редактиране | редактиране на кода]

Версия 0.4 на Miranda IM излиза на 7 април 2005 г. Тя е първата версия, която има поддръжка за Yahoo! протокола в официалния пакет. Други важни промени са отстраняването от ядрото на модулите за листа с контакти и база данни и превръщането им в добавки. В резултат на това се появяват 4 вариации на модула за листа с контакти – оригинален (clist_classic), такъв с поддръжка за много прозорци (clist_mw), модерна листа с контакти (clist_modern) и по-красива листа, с възможности за промяна на външния вид (clist_nicer). Други известни добавки от този период са тези за обмяна на съобщения в табове (tabsrmm и scriver), HTML логване на съобщения (IE view), добавка за скриптове (mbot) и добавка за meta контакти. По времето на версия 0.4 има повече от 400 достъпни добавки.

Версии 0.5.x[редактиране | редактиране на кода]

Версия 0.5 на Miranda IM излиза на 28 юли 2006 г. Тя е първата версия, която има unicode поддръжка като опция за сваляне за потребителите на Windows NT, 2000 и XP. Нововъведение е и поддръжката на AIM Oscar, позволяваща на потребителите да обменят файлове и да получават away съобщения. Тази версия предлага и усъвършенствана поддръжка за аватари в различните протоколи.

Версии 0.6.x[редактиране | редактиране на кода]

Версия 0.6 на Miranda IM все още е в разработка, но нововъведенията вече са ясни. Някои от тях са по-добро управление на паметта, използване на нишки и усъвършенствана UTF-8 и UPnP поддръжка.

Планове за бъдещето[редактиране | редактиране на кода]

Съществува дискусия за бъдеща версия 1.0, която ще има напълно пренаписана кодова база и предлагаща функционалност отвъд границите на сегашната архитектура. Очакват се, например, по-добри възможности за ползване на няколко акаунта с един протокол едновременно и по-добра поддръжка за чат между няколко потребители на ICQ протокола. Въпреки усилената разработка, все още не е ясно кога ще излезе версия 1.0.

По-известни добавки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]