Music (албум)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Music
Албум на Мадона
Записан 1999-2000
Издаден 18 септември 2000
Жанр Поп, Денс-поп, Електроника
Времетраене 44:40
Музикален издател Maverick, Warner Bros.
Пореден албум 8
Продуцент(и) Мадона, Мируейс Ахмадзе, Уилям Орбит
Език английски
Хронология на Мадона
Ray of Light (1998) Music (2000) American Life (2003)

„Music“ (букв.- музика) е името на осмият поред студиен албум на Мадона, издаден през 2000 г.

След международния успех на „Ray of Light“ от 1998, Мадона го последва с издаването на „Music“. Повечето песни от албума са по-жизнерадостни и ритмични, което по-късно определя връщането на Мадона към европейската денс музика, но все още е свързана с американския рок. За да постигне по-европейски денс-саунд, тя се обръща към френския продуцент на електронна музика Мируейс Ахмадзе. Според Мадона в началото те имали проблем с разбирането помежду си, тъй като Ахмадзе не говорил английски, а Мадона — много малко френски. Отново, както и с „Ray of Light“, Мадона отново започва работа с Уилям Орбит, с когото написват и продуцират заедно три песни, които са прибавени едва при последната обработка на албума. По време на записите, Мадона е бременна с второто си дете Роко. Това е първият албум на Мадона, който не е записван единствено на територията на САЩ — по-голямата част от записите са осъществени в лондонски студия.

В музикално отношение албумът е различен от това, което Мадона е издавала досега. В албума има мрачни електронни ритми („Impressive Instant“), класически китари („Don't Tell Me“, „I Deserve It“, „Gone“), на много места вокодер, който се появява впоследствие и в по-късните албуми на Мадона. Също така, Мадона пее на френски в песента „Paradise (Not for Me)“ и на испански в испаноезичната версия на „What It Feels Like for a Girl“ — „Lo Que Siente La Mujer“, която може да бъде открита в ограничените издания на албума.

За първи път цял албум на Мадона „изтича“ в интернет пространството и хората по целия свят го слушат месеци преди официалната дата на излизане. Warner Music и Мадона не били възхитени от това, поради което започнали акция по затварянето на незаконните сайтове, разпространяващи песните от „Music“.

Песента „American Pie“ е прибавена като последна в европейската и азиатската версия на албума. Мадона съжалила за добавянето ѝ към албума, тъй като след това е имала много правни проблеми поради присъствието ѝ в албума. Песента може да бъде открита и в саундтрака на филма „Почти идеално“, но не е включена в GHV2 — втората ѝ компилация, издадена през 2002. Допълнение към версията на албума, издадена за Австралия и Япония е песента „Cyber-Raga“, написана и продуцирана от Мадона и Талвин Синг. Тя представлява адаптация върху традиционни текстове, взети от „Ведик мантра“ и „Махабхарата“. По-късно песента бива прибавена към някои от европейските издания на синглите от „Music“.

Списък на песните[редактиране | редактиране на кода]

 1. "Music" - 3:44
 2. "Impressive Instant" - 3:39
 3. "Runaway Lover" - 4:48
 4. "I Deserve It" - 4:24
 5. "Amazing" - 3:44
 6. "Nobody's Perfect" - 5:00
 7. "Don't Tell Me" - 4:40
 8. "What It Feels Like for a Girl" - 4:45
 9. "Paradise (Not for Me)" - 6:33
 10. "Gone" - 3:30

Бонус песни[редактиране | редактиране на кода]

 1. "American Pie" - 4:32
 2. "Cyberraga" - 5:32