Myspace

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от MySpace)
Jump to navigation Jump to search
Логото на MySpace

MySpace (от английски „моето пространство“) е многоезичен уеб сайт, който се финансира от различни реклами и по този начин предлага на потребителите безплатни профили със снимки, видеа, блогове и др. MySpace е разглеждана като една от най-разпространените и широкозастъпени социални мрежи в Интернет. В САЩ MySpace е по-известен като социалната мрежа за частна употреба в сравнение с Facebook, който се използва предимно в професионална среда.

Възникване и развитие[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално MySpace е бил използван за безплатно съхраняване на различни данни в Интернет. Едва през 2003 г. Том Андерсън основава тази социална мрежа под същия Интернет адрес. Предприятието е купено през 2005 г. от Рупърт Мърдок за 580 милиона долара. Броят на потребителите в MySpace е наброявал през 2007 г. 180 милиона. Статистиките показват, че на Интернет страницата биват регистрирани средно на ден до 230 000 потребителя. В така наречения Control Panel се намира актуалната статистика на сайта. Данни от 2009 г. сочат близо 260 000 000 регистрирани потребителя. Оттогава броят на потребителите на MySpace устойчиво спада въпреки някои промени в дизайна.

Главното, с което MySpace се отличава, особено след основаването му от Том Андерсън, е музиката. Андерсън е използвал контактите си, които е имал с различни певци и групи, убеждавайки ги да си направят свое собствено „пространство“. По този начин е дадена възможност за осъществяване на непосредствена връзка между певците и техните фенове. Така се е сложило началото на най-съществения фактор на сайта.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]