NNTP

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

NNTP или Network News Transfer Protocol е протокол за четене и публикуване главно на Usenet статии, както и трансфер на новини между сървъри за новини. Протоколът е създаден през 1986 година и спецификацията му е RFC 977.

Usenet първоначално е бил създаден за да се ползва в UUCP мрежи. Статиите са се трансферирали между отделните системи чрез директни телефонни връзки. Читателите е трябвало да се логват на едни и същи машини и да четат статиите от твърдия диск.

С разширяването на локалните мрежи и Интернет се е наложило да бъдат разработени четящи програми за новини за персонални компютри. Взето е решението да бъде създаден протокол, подобен на SMTP, но нагаден за четене на нюзгрупи.

TCP порт 119 е резервиран за NNTP. Когато клиентите ползват SSL се ползва и TCP порт 563. Някои го наричат NNTPS.

NNTP се ползва широко, но се полагат усилия за създаване на обновен стандарт. Протоколът IMAP също може да бъде ползван за четене на нюзгрупи.

Network News Reader Protocol[редактиране | редактиране на кода]

По време на опит за обновяване на NNTP в началото на деветдесетте, се ражда специализирана версия на NNTP за ползване от клиентската страна. Тя се нарича Network News Reader Protocol или NNRP. Този протокол никога не бива завършен, но името му остава в програмата (nnrpd) в пакета INN. В резултат на това, някои стандартни клиентски програми за NNTP се свързват с NNRP.