Nepenthes attenboroughii

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Nepenthes attenboroughii
Attlwr.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Caryophyllales
семейство: Nepenthaceae
род: Nepenthes
вид: Nepenthes attenboroughii
Научно наименование
Уикивидове Nepenthes attenboroughii
A.S.Rob., 2009 г.
Nepenthes attenboroughii в Общомедия

Nepenthes attenboroughii е хищно планинско растение от род Nepenthes. Кръстено е на британския натуралист и водещ на научно-популярни предавания сър Дейвид Атънбъро[1][2], който е ревностен почитател на представителите от рода. Видът е открит наскоро във Филипините.

История на откриването[редактиране | редактиране на кода]

Nepenthes attenboroughii е открит от младите учени Alastair S. Robinson, Stewart R. McPherson и Volker B. Heinrich през месец юни 2007 година. Това става по време на двумесечна изследователска експедиция целяща да открие и опише нови видове хищни растения от Филипините[3]. Мисията е продиктувана от съобщения на двама мисионери изкачили района на планината Виктория на остров Палаван. Те били тук през 2000 година и съобщават за наличието на огромни стомнообразни хищни растения[2][4]. Официално резултатите от проучването са оповестени през февруари 2009 г.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Ларви на комари в изпълнената с течност камбана

Растението е храстовидно с височина до 1,5 m. Листата са месести, без дръжка, продълговати до елипсовидни. Притежава камбановидни образувания с височина до 30 cm и широчина при гърлото до 16 cm. Това е едно от най-големите приспособления за улавяне на жертви, източници на хранителни вещества за растението. Обемът му е около 1,5 литра, но са наблюдавани и камбанки с обем около 2 литра.

Камбанките са с отворени капачета и обикновено са изпълнени с течност, в която често се развиват ларви на комари. В тях се улавят насекоми и дребни животни. Ноблюдавани са и случаи на улавяни гризачи с размер на плъх. Според авторите обаче случаите на улавяне на гризачи се дължи по-скоро на нещастни случаи отколкото на честа практика за растението. Смята се, че растението улавя предимно едри насекоми[5][6].

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Nepenthes attenboroughii е ендемичен вид във Филипините. Среша се единствено в планината Виктория на остров Палаван на надморска височина над 1600 m. Видът е тясно свързан с видовете Nepenthes deaniana и Nepenthes mantalingajanensis от Палаван, Nepenthes mira и Nepenthes peltata от Минданао и Nepenthes rajah от Борнео. Смята се, че всички тези видове имат общ прародител обитавал остров Борнео.[5]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. George, A. & K. Austen 2009. #AskAttenborough: Your questions answered. New Scientist, 15 май 2009.
  2. а б Smyth, C. 2009. Giant rat-eating nepenthes plant named after David Attenborough. Times Online, 18 август 2009.
  3. European botanists find new Palawan plant. Manila Bulletin, 16 октомври 2007.
  4. Walker, M. 2009. Giant 'meat-eating' plant found. BBC Earth News, 11 август 2009.
  5. а б Robinson, A.S., A.S. Fleischmann, S.R. McPherson, V.B. Heinrich, E.P. Gironella & C.Q. Peña 2009. A spectacular new species of Nepenthes L. (Nepenthaceae) pitcher plant from central Palawan, Philippines. Botanical Journal of the Linnean Society 159(2): 195–202.
  6. Robinson, A.S. 2009. Nepenthes attenboroughii in the press. CPUK Forum, 19 август 2009.