No War but the Class War

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„NOT WAR BUT CLASS WAR“ графит в Торино

No War But The Class War (на български Никоя война освен класовата война!) е девиз, изразяващ противопоставяне на войната в капиталистическите общества, използван от анархисти и комунисти.[1] Също така е име на различни антиавторитарни и антикапиталистически групи.

Групи[редактиране | редактиране на кода]

Първите две NWBTCW групи се появяват в Лондон през Войната в Залива 1990 – 1991 и Войната в Косово от 1999 година. И двете се разпадат, след като съответната война, срещу която протестират, е приключена. Трета група се появява в Лондон в началото на Войната в Афганистан през октомври 2001 г.

Като лозунг[редактиране | редактиране на кода]

Транспарант No War but the Class War близо до Телевизионна кула София на 1 март 2022

Като лозунг, „No War But The Class War“ се използва от хора, които не са непременно свързани с някоя от горните групи. Той е широко използван от различни марксистки групи за подчертаване на важността на класовата борба над другите политически цели и като общ антивоеннен призив.

Фразата е използвана в първия епизод на сериала от 1975 г. „Дни на надежда“, който предизвиква противоречия в Британия относно представянето на британската армия по време на Първата световна война.[2][3] Във филма социалист, дезертирал от британската армия, казва „Аз не съм пацифист“. Бих воювал във война, но само в онази единствена война, която има смисъл – и това е класовата война“.

Лозунгът в общи линии обобщава позицията на Федерацията на анархистите-комунисти в България по отношение на войните, водени от капиталистическите правителства по света.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))No war but the class war! Libertarian anti-militarism then and now Bourne, Randolph, Ricardo Flores Magon, Gustave Hervé, Anna Key, Louis Lecoin, Pierre Ruff and An Uncontrollable from the Iron Column. Kate Sharpley Library: 2003. 21 pages. Translated by Paul Sharkey.
  2. ((en))BFI Screen Online – Days of Hope (1975)
  3. ((en))Days of Hope, Tony Williams, Cinémathèque Annotations on Film, Issue 31, April 2004
  4. ((bg))Anarchy.bg. Позиция на ФАКБ за войната в Украина. Посетен на 1 март 2022
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата No War but the Class War в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​