Нюклиър Бласт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Nuclear Blast)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нюклиър Бласт
Основана 1987
Основател Маркус Щайгер
Статус активен
Жанр дет метъл
блек метъл
пауър метъл
хевиметъл
Страна Германия
Място Донцдорф, Гьопинген
Уебсайт www.nuclearblast.de

Нюклиър Бласт (на английски: Nuclear Blast) е музикален издател и разпространител (лейбъл), базиран в Донцдорф, Гьопинген и имащ клонове в Германия, Съединените американски щати и Бразилия.

Създаден е през 1987 г. от Маркус Щайгер в Германия и отначало издава хардкор, а по-късно се ориентира към албуми на мелодик дет, грайндкор, пауър метъл и блек метъл групи. Нюклиър Бласт са известни като най-голямата издателска къща в областта на мелодичния метъл, редом с Century Media. Нюклиър Бласт America се разпространява чрез Century Media – част от стратегическо партньорство между двата лейбъла.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

В самото начало Нюклиър Бласт издава хардкор пънк албуми на групи като Agnostic Front, Attitude и Stark Raving Mad. През 1990 се преориентират към метъла, като понастоящем имат договори с десетки групи, включително Soilwork, In Flames, Dimmu Borgir, Blind Guardian, Meshuggah, Hypocrisy, Therion, Nile и Nightwish.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1987 Маркус Щайгер пътува из САЩ и посещава концерт на любимата си група BLAST, на която кръщава и лейбъла си. Първото издание е компилация на винил, наречена Senseless Death (NB 001) и включваща американски хардкор групи като Attitude, Sacred Denial, Impulse Manslaughter и др. Първото издание от 1000 екземпляра се разпродава за 1 година.

След като Щайгер открива групата от Лас Вегас Righteous Pigs, Нюклиър Бласт започват да подписват договори с грайндкор групи като Atrocity, Master и Opprobrium и така си печели световно внимание.

В началото на 90-те блек метълът набира популярност в европейския ъндърграунд и Нюклиър Бласт сключват договори с много групи, вкл. Dimmu Borgir и Dissection, които работят с тях. Популярността на стила не спада и до 1996 някои изпълнители на NB влизат в европейските класации. В края на 1997 Нюклиър Бласт вече има 20 служители и издава тримесечен каталог от 100 страници в 50 страни.

В края на 1990-те NB се разширява в насоката на пауър метъла и разпространява групи като Хамърфол, Helloween, Stratovarius, Sonata Arctica и Blind Guardian.

Нюклиър Бласт[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 Нюклиър Бласт издава два сборни албума, подобни на Roadrunner United – Into the Light и Out of the Dark.

Into the Light излиза на 7 юни 2007 и съдържа песни, написани от китариста на Rage Виктор Смолски с вокалите на Тобиас Самет от Edguy, Тони Какко от Sonata Arctica, Ханси Кюрш от Blind Guardian и др. Песните са в стиловете хеви, пауър и траш метъл.

Out of the Dark е издаден на 21 септември 2007 и е написан от бившия китарист на Soilwork Петер Вихерс с участието на барабанистите Хенри Ранта и Дирк Вербьорен (също от Soilwork) и редица вокалисти, включително Андерш Фриден от In Flames и Бьорн Стрид от Soilwork.