pCloud

от Уикипедия, свободната енциклопедия
pCloud
Уеб адресwww.pcloud.com
МотоFile security Made Simple
Тип на сайтаоблачно съхранение на данни
Регистрациязадължителна
Езикмултинационален
Създаден отpCloud AG
Създаванесептември 2013 г.
Настоящ статусактивен

pCloud (чете се Пиклауд) е услуга, разработена от компанията „pCloud AG“, която позволява съхранението, управлението и споделянето на файлове чрез облачни технологии. Услугата стартира през септември 2013 г., като предлага решение както за крайния потребител, така и за бизнес клиенти. Достъпна е за мобилни устройства (Android, iOS и Windows Phone), десктоп клиенти (Windows, Mac OS, Linux) и уеб.

Възможности[редактиране | редактиране на кода]

Една от основните функции на pCloud е улесненият достъп до файлове както онлайн, така и без осигурена интернет връзка, без да се заема допълнително пространство от клиента. Услугата не поставя ограничение върху размера на файловете, които се качват.[1]

Скоростта на качване и сваляне също зависи само от скоростта, предоставена от интернет доставчика на потребителя. Предишни версии на запазените данни се съхраняват от 30 до 180 дни в зависимост от избрания план.[1]

„pCloud Drive“ е специализиран софтуер, който действа като виртуален хард диск на всеки десктоп клиент. Файловите редакции се синхронизират автоматично между всички устройства с инсталиран pCloud. Възможен е и офлайн достъп до данните след задаване на определени параметри за синхронизиране.

„pCloud Business“ e b2b инструмент, който представя допълнителни функции за споделяне на файлове и организация на екипи.

Сигурност[редактиране | редактиране на кода]

Файловете, които се запазват до сървърите на pCloud, са защитени с TLS/SSL протоколи при трансфер, като се добавят копия поне в три сървърни локации в дата център в Далас, Тексас.

Услугата представя и опционален допълнителен слой на защита с pCloud Crypto. Функционалността използва client-side encryption (криптиране от страна на клиента), за да заключи файлове по избор на потребителя. Криптирането се извършва от клиента, като на сървърите се качват само данните в шифрован вариант.[2] Използват се 4096-битови RSA тайни потребителски ключове и 256-битови AES ключове за всеки файл и папка. При декриптиране, удостоверяването на данни се извършва чрез калкулиране на хеш-алгоритми на данните по време на криптиране и декриптиране и впоследствие – сравнение на резултатите.

В услугата е установена zero-knowledge практика на поверителност, според която ключовете за криптиране не се съхраняват в сървърите на pCloud и компанията няма достъп до тях. Ключът за криптиране (Crypto Pass) е наличен само за този, който го създава.

pCloud Crypto Challenge[редактиране | редактиране на кода]

За да демонстрира качеството на сигурността на pCloud Crypto, в края на септември 2015 компанията обявява pCloud Crypto Hacking Challenge – предизвикателство с награден фонд от 100 000 щатски долара, насочено към хакери от цял свят.[3] Крайната цел е разбиването на криптирана папка и предоставянето на съдържанието в декриптиран вид. Кампанията продължава 6 месеца, като се включват повече от 2850 участници, сред които и възпитаници на университети като Бъркли, Бостънски университет, MIT и др. Няма нито един успешен опит.[4]

История[редактиране | редактиране на кода]

pCloud e основана от Тунио Зафер (изпълнителен директор на pCloud AG) и Антон Титов (главен технически директор) в началото на 2013 г. Двамата решават да създадат услугата с цел да се улесни и подобри синхронизацията и споделянето на информация през интернет. pCloud e изградена със собствени решения, които се базират на опита на екипа от специалисти с организацията на обемни данни, пораждащи огромен световен трафик и високо потребление.[5][6]

През ноември 2015 г. pCloud има 3 млн. потребители спрямо 2 млн. през септември 2015 г. През март 2016 г. те се увеличават до повече от 4 млн. На 29 юни 2016 г. компанията обявява, че вече активните потребители, използващи услугата, са 5 млн.

На 3 май 2018 г. pCloud вече се използва от 8 млн. потребители в 192 държави, като общото качено съдържание се равнява на 15 петабайта.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

pCloud има множество номинации за награди в сферата на иновациите. През 2015 и 2016 попада в топ 10 софтуер за управление на документи в класацията на Cloudswave.[7][8] Също така заема първо място в класацията на българската медия „Капитал“ за топ 10 стартъпи в България за 2015 г.[9] На годишната церемония на E-volution Awards, Forbes обявява pCloud за най-иновативна е-бизнес компания за 2016 година.[10]

Подобни услуги[редактиране | редактиране на кода]

  • iCloud
  • Dropbox
  • Google Drive
  • OneDrive
  • SugarSync
  • Syncplicity
  • Sync
  • Egnyte
  • JustCloud

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]