PZL M18

от Уикипедия, свободната енциклопедия
PZL М18 Dromader
Описание
Страна производителПолша
Типселскостопански самолет
Конструкторing. Józef Oleksiak
ПроизводителPZL Mielec, Полша
Произведени бройки740 (2006 г.)
Първи полет27 август 1976 г.
В експлоатация отсептември 1978 г.
Тактико-технически данни
Размах на крилете17,7 m
PZL M18 в Общомедия

ПЗЛ М18 „Дромадер" (на полски: PZL M18 Dromader), е едномоторен самолет моноплан долноплощник, произведен в Полша, предназначен да извършва селскостопански дейности по наторяване, химическа защита или да се използва за гасене на пожари.

История[редактиране | редактиране на кода]

Самолетът е разработен и се произвежда от полския самолетостроител PZL – Mielec (на полски: Państwowe Zakłady Lotnicze (PZL)) по лиценз на самолета S-2R Thrush Commander на американската компания Рокуел (Rockwell). Въпреки ползването на лиценза, тази машина използва само фрагменти от конструкцията на фюзелажа и крилата. С приемането на лиценза полската самолетостроителна индустрия внася нови идеи, стъпва на световното ниво в тази област. Получава и правото чрез този лиценз сертифицирането на самолета да се проведе от Федералната авиационна администрация на САЩ (Federal Aviation Administration (FAA)) и с това летателния апарат да получи достъп и да се предлага на световния пазар като един висококонкурентен продукт. Това сътрудничество е полезно и за Рокуел, тъй като могат да ползват по-мощните полски двигатели в своите самолети.

Полските инженери под ръководството на инж. Юзеф Олексиак (Józef Oleksiak) решават да конструират на базата на оригинала самолет с 40% по-тежък от лицензния оригинал. На базата на S2-R през 1974 г., започва работа по проектирането на нова конструкция с наименованието М-18 Dromader (на полски: Dromadery – камила, камилоподобен). Самолетът до голяма степен се състои от компоненти на S2-R. Обновен е корпуса, крилата, контейнера за химикали и шасито. Основната промяна се състои в замяна на двигателя с по-мощния PZL ASz-62IR, полско производство по съветски лиценз. Използван е и модифициран въздушен винт от Ан-2. Кабината, като гърбицата на камила, е остъклена и затворена. Първият прототип лети на 27 август 1976 г. През септември 1978 г. самолетът е получил сертификат да лети в Полша. Сертифициран е и в много страни по света.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

PZL M18 е едномоторен моноплан, свободно носещ долноплощник, произведен от неръждаема стоманена конструкция, три опорен непребираем колесник и класическо опашно колело. Оборудван е с контейнер за химикали или вода до кабината на пилота. Използваният звездообразен двигател с въздушно охлаждане PZL ASz-62IR е полско производство по лиценз от съветския двигател Швецов АШ-62ИР, с мощност 1000 hp.

M-18B Dromader пожарогасене с вода

Възможности[редактиране | редактиране на кода]

Самолетът се характеризира с голяма товароподемност, ниски експлоатационни разходи (нисък разход на гориво по отношение на полезния товар), възможност за работа в селското стопанство и гасене на пожари, възможност за излитане и кацане от временни летища покрити с трева. Може да превозва един пътник и 2200 l химикали.

Първата версия е с ниска надлъжна стабилност, което изисква прецизен контрол и управление от пилота при критични ъгли на атака, особено по време на излитане и кацане. В по-късните версии самолетът е подобрен, като се произвежда модификация с подобрен хоризонтален стабилизатор, с подобрена надлъжна стабилност и управляемост, особено при пълно натоварване и подход в зона за гасене на пожар.

Много от самолетите PZL М18 и неговите варианти все още работят по целия свят. Те са продавани в 24 страни, като 200 бр. от тях се използват в САЩ. До 2006 г. са произведени общо 740 бр. и още се предлагат от производителя (2006 г.) вариантите M18 B и M18 BS.

Варианти[редактиране | редактиране на кода]

  • М18 – самолет с едно пилотско място.
  • М18 А – произвежда се от 1984 г. с възможност за транспортиране на пътник и химически товар.
  • М18 AS – версия за обучение с две места – за пилот и инструктор.
  • М18 В – версия на М18 А с увеличен капацитет – транспортира товар до 2200 kg и един пътник.
  • М18 BS – двуместна версия за обучение с инстуктор и 700 kg багаж.
  • М18 С – Версия с по-мощен двигател Kalisz K-9, 895 kw/ 1200 hp.
  • М18/Т45 версия с турбовитлов двигател. Първи полет през 1985 г., сертифициран от FAA през 1986 г.

Прототипи

  • М21 – Dromader Mini малък вариант за 1100 kg химикали, конструкция от 1982 г.
  • М24 – Dromader Super по-голям вариант за 2000 kg химикали, конструкция от 1987 г.
  • М25 – Dromader Micro малък вариант – до 500 kg химикали – само проект.

Технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Характеристика Показател
Производител PZL Mielec
Екипаж 1
Двигател PZL ASz-62IR
Мощност 745 kw/ 1000 hp
Разпереност 17,70 m
Дължина 9,47 m
Височина 3,70 m
Площ на крилото 40 m2
Маса празен 2710 kg
Маса полетна 5300 kg
Максимална скорост 256 km/h
Минимална скорост 109 km/h
Далечина на полета 520 km
Максимална скороподемност 390 m/min
Таван 6500 m

Експонат[редактиране | редактиране на кода]

В Музея на авиацията, Пловдив се съхранява самолет PZL М18 Dromader.

Сравними самолети[редактиране | редактиране на кода]

Уикипедия разполага с
Портал:Авиация
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата PZL M18 Dromader в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​