Парлофон Рекърдс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Parlophone Records)
Парлофон Рекърдс
СобственикEMI
Основана1896
ОснователКарл Линдстрьом
РазпространителПарлофон Рекърдс (ОК)
ЖанрДжаз, Поп музика
МястоГермания
Уебсайтwww.parlophone.co.uk
Парлофон Рекърдс в Общомедия

„Парлофон“ (на английски: Parlophone) е звукозаписна компания, която е основана в Германия през 1896 г. от компанията „Карл Линдстрьом Парлофон“.

Британският клон е създаден през 1923 година като „Парлофон“ и компанията става една от водещите през 1920-те години. Тя е придобита от „Кълъмбия Грамофон Къмпани“, която по-късно става част от „И Ем Ай“.

Джордж Мартин се присъединява през 1950 година като асистент-мениджър в компанията, а през 1955 г. става главен мениджър. Мартин продуцира и издава микс от продукти, включително комедийни записи на: The Goons, пианист Mrs Mills и тийн идолът Адам Фейт. През 1962 година Мартин подписва с изгряващата нова група от Ливърпул – „Бийтълс“, и така „Парлофон Рекърдс“ се превръща в една от най-известните и престижни звукозаписни компании през 1960-те години.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Parlophone в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​