Pax Romana

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Римската империя в периода на своето най-голяма разширение, с включени завоеванията на Траян.

Pax Romana („Пакс Рома́на“, на латински: Римски мир) е дълъг и относително мирен период в историята на Римската империя и нейните колонии. Римските владетели и законодатели успяват за известно време да прекратят междуособиците в подвластните им територии. Въпреки че по това време Римската империя продължава да води борба с народите и племената, живеещи в периферията на нейните владения, като цяло това е относително спокоен период, в който Рим не води големи граждански войни и страната не страда от опити за завоюване от страна на варвари или други държави.

В много от градовете по това време вече нямало стени. Чак след смъртта на Марк Аврелий и по време на кризата през III в. различни вражески групи започват да атакуват Империята. В периода на Късната античност се наблюдава отново временно стабилизиране, след което през V век Западната Римска империя окончателно пада.

Римска историография[редактиране | редактиране на кода]

  • Най-често този периода се определя от следните времеви рамки: от 01 от.н.е., когато император Октавиан Август спира гражданските войни между Рим и Партите,като сключва две-хиладолетен мирен договор с тях, въвежда ново летоброене с нов календар и заповядва Първи Януари да се празнува като празник на Мира.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]