Песа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Pesa)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Pesa SA
Лого на Pesa SA
Тип акционерно дружество
Индустрия производство на железопътни превозни средства
Основана 27 юли 1851 г.
Седалище Бидгошч, Полша
Генерален директор Томас Забоклиски
Служители 13 700
Уебсайт www.pesa.pl
Pesa SA в Общомедия

Песа (на полски: Pesa) е компания за производство на железопътни превозни средства със седалище в Бидгошч, Полша.

Мисия на компанията[редактиране | редактиране на кода]

Дейността на компанията PESA Бидгошч SA е производство, модернизация и ремонт на подвижен железопътен състав. Това е полска компания с 160-годишна традиция, която е модерна, иновативна и отворени към пазарните изисквания. Мисията на фирмата и на сътрудниците е въвеждене в експлоатация на висококачествени продукти, които отговарят на изискванията на клиентите и потребителите. Ние си сътрудничим с водещи изследователски центрове, но основната ни сила е, преди всичко, е собственият висококвалифициран и опитен екип.

Първият етап на започването на един проект е разработването му в отдела за изследвания и развитие, които работят около 200 дизайнери. Крайният етап е тествене на превозното средство. Днес ние сме лидер сред полските производители на подвижния железопътен състав е резултат от диверсификация на продуктите и пазарите. Кампанията предлага разнообразие от превозни средства, като например трамваите, дизелови и електрически тягови единици и локомотиви от марката PESA Gama.В Полша, превозните средства, които произвеждаме сега представени във всички региони, а в чужбина предлагането на нашите продукти постоянно се разширява. След първите експортни пазари са Украйна, Литва и Беларус.През 2008 година ICE влаковете компания PESA започват да се експлоатират в Италия, а през 2012 г. – в Казахстан. Компанията спечели голям търг в Европа търгове за доставка на 186 трамвая Pesa Swing за Варшава Трамваите Swing.Трамваи от този модел се появиха в Унгария, Румъния, Русия (Калининград). В София се движат 20 мотриси от PESA 122NaSF Swing[1], закупени със средства от ЕС.

Компанията произвежда и дизелови мотриси, които са предназначени за превозвачи в Германия, Чехия и Русия.

Компанията увеличила произодствтото си и завоюва пазари. Това се дължи на технологичния прогрес и качество на организацията на производствените процеси. Предприятието отговаря на производствените стандарти. То също разполага с престижните сертификати, Q1 и IRIS 02.

История на компанията[редактиране | редактиране на кода]

Историята на PESA Bydgoszcz SA е свързана с първата жп линия, която достига Бидгошч през 1851 година. На гарата са били създадени работилници за ремонт на подвижният състав, които днес вече са PESA Bydgoszcz SA. Площта на работилниците е 1 хектара, в тях са работили 20 работници. След известно време работата много бързо се разраства и през 1855 година е изградена офис сграда, а една година по-късно цех за ремонт на локомотиви и склад. Промените, настъпили през 1989 г., причиниха пазарен стрес на компанията. Компанията много бързо предприе действия за възстановяване от настъпилата криза и през 1990 година започва ремонт на железопътен подвижен състав. На 24 юли 1991 г. фирмата работи като независима компания, а не като част от PKP (ПКП) – полските държавни железници. През 1994 г. е подписан първият международен договор за спални вагони за Литва.

През 1995 г. фирмата Бидгошч ZNTK патентова колодки за подвижения железопътен състав. Най-значимите промени са настъпили през 2001 г. компанията става частно лице, както началото на производството на железопътният автобус, наречен партньор. През същата година фирмата променя името си на "Pojazdy Szynowe PESA Бидгошч.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Фирмата Песа произвежда следната продукция:

 • дизелови мотриси;
 • електрически мотриси;
 • локомотиви – локомотив Pesa Gama
 • трамваи:
  • Pesa Tramicus;
  • Pesa Swing – 20 броя от този модел се движат по софийските улици;
  • Pesa Jazz;
  • Pesa Twist;
  • Pesa Foxtrot – за Москва – ширина на талигите 1520 мм, известен е и като 71 – 414
 • модернизация на жп подвижен състав

Участие на компанията Песа на изложения[редактиране | редактиране на кода]

Компанията Песа е участвала в изложенията Trako, в град Гданск, и Inotrans в град Берлин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]