PocketBook

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
PocketBook International S.A.
Лого на PocketBook International S.A.
Тип Частна компания
Основана 2007
Седалище Flag of Switzerland.svgЛугано, Швейцария
Служители 230 (юли 2013 г.)
Продукти Електронни книги, мултимедийни четци и таблети
Годишни приходи $ 110 млн. (2012 г.)
Уебсайт pocketbook-int.com
PocketBook International S.A. в Общомедия

„PocketBook“ е четвъртият най-голям световен производител [1] на първокласни четци на електронни книги, базирани на технологията „E Ink“ („електронна хартия“), както и на мултимедийни четци и базирани на „Android“ таблети.

Компанията е основана през 2007 г. Седалището ѝ се намира в Лугано (Швейцария). Благодарение на комбинацията от хардуер, софтуер и ергономичен дизайн, продуктите PocketBook заемат високотехнологичния премиум сегмент на електронната книга на пазара.

Мисия и философия на компанията[редактиране | редактиране на кода]

PocketBook постоянно се усъвършенства, за да отговори на изискванията на съвременния начин на живот в най-голяма степен. Експертите на компанията работят внимателно върху всеки детайл, с цел да представят на модерния потребител един продукт. PocketBook е за създаване само на най-добрите продукти за по-добър живот.

Разработване и производство[редактиране | редактиране на кода]

Устройствата са сглобени в Foxconn, Wisky, Yitoa и други фабрики.

Обслужване на клиенти[редактиране | редактиране на кода]

Всяко PocketBook устройство преминава през троен контрол от експерти от офиса за осигуряване на качество на „PocketBook Technology Co., Ltd“ (Шенжен, Китай). Обслужването, гаранционната и следгаранционна поддръжка на устройствата се осъществява от 130 сервизни партньори на PocketBook в целия свят. Гаранционният срок на всички устройства PocketBook е 24 месеца.

Места на продажба[редактиране | редактиране на кода]

Продуктите на компанията се продават в 30 страни по целия свят – в цяла Европа и в страните от ОНД. През 2012 г. PocketBook навлезе на нови пазари като Словакия, Полша, Литва, Латвия, Румъния и Унгария. Към декември 2012 г. PocketBook е продала 1,5 милиона устройства.

История на успеха[редактиране | редактиране на кода]

История на успеха
Дата Събитие
септември 2008 г. Компанията започва да доставя своя първи електронен четец PocketBook 301. Моделът стана най-продаваното устройство в Русия (общият обем на продадените устройства надвишава 100 000 съгласно резултатите от 2009 – 2010 г.
януари 2009 г. На пазара излиза вторият модел на PocketBook – PocketBook 360° – първото в света устройство за четене на електронни книги, създадено въз основа на коментарите на общността на потребителите на The-eBook.org – най-популярният форум на руски език, посветен на електронните книги.
март 2009 г. PocketBook 302 Cookie – първото в света устройство за четене на електронни книги, поддържащо протокола Bluetooth за безжичен пренос на данни.
ноември 2010 г. PocketBook IQ 701 – мултимедиен четец на електронни книги, работещ под операционната система Android. През 2011 г. PocketBook IQ 701 стана второто най-продавано устройство в Русия след iPad.
декември 2010 г. На пазара излизат PocketBook Pro 602 и PocketBook Pro 902.
февруари 2011 г. PocketBook пуска на пазара първия в света четец на електронни книги с набор безжични интерфейси на смартфон (Bluetooth, Wi-Fi и 3G) – PocketBook Pro 603 и 903.
май 2011 г. Пускане на пазара на PocketBook 360 Plus – актуализирана версия на модела PocketBook 360 с Wi-Fi поддръжка и по-мощна архитектура. Благодарение на уникалния си дизайн и функционалност, PocketBook 360 премина през три рекордни превъплъщения – 360, 360+ и 360+ New.
септември 2011 г. Започва производството на устройства PocketBook на специално конструираната производствена линия в завода Foxconn.
октомври 2011 г. Пускане на пазара на PocketBook A 10" – таблет, работещ под Android 2.3.5, показан за първи път на IFA 2011 (Берлин, Германия).
декември 2011 г. Пускане на пазара на PocketBook Basic – четец на електронни книги, който се превръща в един от десетте най-продавани и най-препоръчвани четци на френската търговска верига Pixmania вследствие на резултатите от 2011 година.
февруари 2012 г. Пускане на пазара на PocketBook A 7" – мултимедиен четец на електронни книги, работещ под Android 2.3.7.
март 2012 г. Пускане на пазара на PocketBook Touch – електронен четец с мултисензорен 6-инчов E Ink Pearl дисплей.
септември 2012 г. На международното изложение IFA в Берлин PocketBook представя две нови устройства:

• PocketBook Basic New – подобрена версия на PocketBook Basic 611
• PocketBook SURFpad – таблет, работещ под Android 4.0.4., който се превръща в едно от първите устройства с предварително инсталиран магазин за приложения Yandex.Store.

април 2013 г. Компанията представи нова линия премиум продукти:

• PocketBook Colour Lux – първият в света цветен E Ink електронен четец с вградено осветление
• PocketBook Touch Lux – електронен четец с Pearl HD дисплей и подсветка
• PocketBook SURFpad 2 – мултимедийно устройство с Android 4.0.4 за четене и забавление

юли 2013 г. Пускане на пазара на PocketBook Mini, нов 5-инчов тънък и компактен E Ink електронен четец за ежедневно четене.

Последни награди[редактиране | редактиране на кода]

Последни награди
Продукт Организация Категория Държава
PocketBook Pro 912,

Basic 611, Touch

Pixmania 10-те най-продавани на Pixmania Франция (2012 г.)
PocketBook Touch Computer Bild Най-добър електронен четец в Европа [2] Германия (2012 г.)
PocketBook A10 Red Dot 2012 Awards Най-добър дизайн на продукт [3] Германия (2012 г.)
PocketBook Touch Tablet PC Победител в тестване на нови четци на електронни книги с мултисензорни дисплеи Германия (2012 г.)
PocketBook Touch,
PocketBook Basic,
PocketBook Basic New
PC Format Победител в класацията за четец на електронни книги Полша (2012 г.)
PocketBook A 10’’ 3G Consumer Electronics & Photo Expo Продукт на годината за 2012 г. (мобилни и цифрови устройства) Русия (2012 г.)
PocketBook Pro 612 PC Magazine/RE Русия: Най-добър от най-добрите за 2011 г. (четци на електронни книги) [4] Русия (2012 г.)
PocketBook Touch Lux allesebook.de Най-добър E Ink четец [5] Германия (2013 г.)
PocketBook Touch Lux Tablet PC Най-добър E Ink четец Германия (2013 г.)

Проекти на PocketBook[редактиране | редактиране на кода]

KidRead – проект, който помага да се управлява времето, което детето прекарва на мобилно устройство. Това уникално приложение е създадено, за да повишите интереса на децата към четенето, както и да наблюдавате и тествате литературните знания на детето. Проектът KidRead се състои от уебсайта kidread.com и Android приложение за мултимедийни четци и таблети.

ReadRate – основната цел е услуга за търсене и препоръчване, която да помогне на потребителите да избират книги. Онлайн платформата ReadRate може да помогне на потребителите с информация за най-популярните книги и да информира за рейтинги на книги, литературни предпочитания, обратна връзка и мнения на други потребители.

BookLand – електронна платформа от PocketBook с цел да продава фантастика, образователна и справочна литература, както и периодични издания в електронен формат. BookLand предлага повече от 1,5 милиона заглавия на електронно съдържание на 17 езика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]