PocketBook

от Уикипедия, свободната енциклопедия
PocketBook International S.A.
Типчастна компания
Основаване2007 г.
СедалищеЛугано, Швейцария
Служители230 (юли 2013 г.)
Продуктиелектронни книги, мултимедийни четци и таблети
Годишни приходи$ 110 млн. (2012 г.)
Уебсайтpocketbook-int.com
PocketBook International S.A. в Общомедия

„PocketBook“ е 4-тият по продажби световен производител[1] на първокласни четци на електронни книги, базирани на технологията „E Ink“ („електронна хартия“), както и на мултимедийни четци и базирани на „Android“ таблети.

Компанията е основана през 2007 г. Седалището ѝ се намира в Лугано (Швейцария). Благодарение на комбинацията от хардуер, софтуер и ергономичен дизайн продуктите PocketBook заемат високотехнологичния премиум сегмент на електронната книга на пазара.

Мисия[редактиране | редактиране на кода]

PocketBook постоянно се усъвършенства, за да отговори в най-голяма степен на изискванията на съвременния начин на живот. Експертите на компанията работят внимателно върху всеки детайл. PocketBook е за създаване само на най-добрите продукти за по-добър живот.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Устройствата се сглобявт в Foxconn, Wisky, Yitoa и други фабрики.

Дистрибуция[редактиране | редактиране на кода]

Продуктите на компанията се продават в 30 страни по целия свят – в цяла Европа и в страните от ОНД. През 2012 г. PocketBook навлиза на нови пазари – Словакия, Полша, Литва, Латвия, Румъния и Унгария. Към декември 2012 г. PocketBook е продала 1,5 милиона устройства.

Обслужване[редактиране | редактиране на кода]

Всяко PocketBook устройство преминава през троен контрол от експерти от офиса за осигуряване на качество на „PocketBook Technology Co., Ltd“ (Шенжен, Китай). Обслужването, гаранционната и следгаранционна поддръжка на устройствата се осъществява от 130 сервизни партньори на PocketBook в целия свят. Гаранционният срок на всички устройства PocketBook е 24 месеца.

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

KidRead – проект, който помага да се управлява времето, което детето прекарва на мобилно устройство. Това уникално приложение е създадено, за да повишите интереса на децата към четенето, както и да наблюдавате и тествате литературните знания на детето. Проектът KidRead се състои от уебсайта kidread.com и Android приложение за мултимедийни четци и таблети.

ReadRate – основната цел е услуга за търсене и препоръчване, която да помогне на потребителите да избират книги. Онлайн платформата ReadRate може да помогне на потребителите с информация за най-популярните книги и да информира за рейтинги на книги, литературни предпочитания, обратна връзка и мнения на други потребители.

BookLand – електронна платформа от PocketBook с цел да продава фантастика, образователна и справочна литература, както и периодични издания в електронен формат. BookLand предлага повече от 1,5 милиона заглавия на електронно съдържание на 17 езика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хронология
Хронология
Дата Събитие
септември 2008 г. Компанията започва да доставя своя първи електронен четец PocketBook 301. Моделът стана най-продаваното устройство в Русия (общият обем на продадените устройства надвишава 100 000 съгласно резултатите от 2009 – 2010 г.
януари 2009 г. На пазара излиза вторият модел на PocketBook – PocketBook 360° – първото в света устройство за четене на електронни книги, създадено въз основа на коментарите на общността на потребителите на The-eBook.org – най-популярният форум на руски език, посветен на електронните книги.
март 2009 г. PocketBook 302 Cookie – първото в света устройство за четене на електронни книги, поддържащо протокола Bluetooth за безжичен пренос на данни.
ноември 2010 г. PocketBook IQ 701 – мултимедиен четец на електронни книги, работещ под операционната система Android. През 2011 г. PocketBook IQ 701 стана второто най-продавано устройство в Русия след iPad.
декември 2010 г. На пазара излизат PocketBook Pro 602 и PocketBook Pro 902.
февруари 2011 г. PocketBook пуска на пазара първия в света четец на електронни книги с набор безжични интерфейси на смартфон (Bluetooth, Wi-Fi и 3G) – PocketBook Pro 603 и 903.
май 2011 г. Пускане на пазара на PocketBook 360 Plus – актуализирана версия на модела PocketBook 360 с Wi-Fi поддръжка и по-мощна архитектура. Благодарение на уникалния си дизайн и функционалност, PocketBook 360 премина през три рекордни превъплъщения – 360, 360+ и 360+ New.
септември 2011 г. Започва производството на устройства PocketBook на специално конструираната производствена линия в завода Foxconn.
октомври 2011 г. Пускане на пазара на PocketBook A 10" – таблет, работещ под Android 2.3.5, показан за първи път на IFA 2011 (Берлин, Германия).
декември 2011 г. Пускане на пазара на PocketBook Basic – четец на електронни книги, който се превръща в един от десетте най-продавани и най-препоръчвани четци на френската търговска верига Pixmania вследствие на резултатите от 2011 година.
февруари 2012 г. Пускане на пазара на PocketBook A 7" – мултимедиен четец на електронни книги, работещ под Android 2.3.7.
март 2012 г. Пускане на пазара на PocketBook Touch – електронен четец с мултисензорен 6-инчов E Ink Pearl дисплей.
септември 2012 г. На международното изложение IFA в Берлин PocketBook представя две нови устройства:

• PocketBook Basic New – подобрена версия на PocketBook Basic 611
• PocketBook SURFpad – таблет, работещ под Android 4.0.4., който се превръща в едно от първите устройства с предварително инсталиран магазин за приложения Yandex.Store.

април 2013 г. Компанията представи нова линия премиум продукти:

• PocketBook Colour Lux – първият в света цветен E Ink електронен четец с вградено осветление
• PocketBook Touch Lux – електронен четец с Pearl HD дисплей и подсветка
• PocketBook SURFpad 2 – мултимедийно устройство с Android 4.0.4 за четене и забавление

юли 2013 г. Пускане на пазара на PocketBook Mini, нов 5-инчов тънък и компактен E Ink електронен четец за ежедневно четене.
Награди
Последни награди
Продукт Организация Категория Държава
PocketBook Pro 912,

Basic 611, Touch

Pixmania 10-те най-продавани на Pixmania Франция (2012 г.)
PocketBook Touch Computer Bild Най-добър електронен четец в Европа[2] Германия (2012 г.)
PocketBook A10 Red Dot 2012 Awards Най-добър дизайн на продукт[3] Германия (2012 г.)
PocketBook Touch Tablet PC Победител в тестване на нови четци на електронни книги с мултисензорни дисплеи Германия (2012 г.)
PocketBook Touch,
PocketBook Basic,
PocketBook Basic New
PC Format Победител в класацията за четец на електронни книги Полша (2012 г.)
PocketBook A 10’’ 3G Consumer Electronics & Photo Expo Продукт на годината за 2012 г. (мобилни и цифрови устройства) Русия (2012 г.)
PocketBook Pro 612 PC Magazine/RE Русия: Най-добър от най-добрите за 2011 г. (четци на електронни книги)[4] Русия (2012 г.)
PocketBook Touch Lux allesebook.de Най-добър E Ink четец[5] Германия (2013 г.)
PocketBook Touch Lux Tablet PC Най-добър E Ink четец Германия (2013 г.)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]